Eliksiri od meda za jačanje imuniteta kod dece

0
Photo: pixabay.com

Ništa nas ne pogađa tako kao bolest naših mališana. Čak je i najmanja prehlada uzrok velike roditeljske brige.
Mališani često pate od različitih virusnih i bakterijskih infekcija, a ovo je posebno izraženo s polaskom u vrtić i dolaskom hladnijih dana. Imunitet se kod dece gradi godinama i u tome su najvažniji činioci zdrava ishrana, zdrave životne navike i čest boravak na svežem vazduhu. 

Kombinacijom zdravih namirnica možemo pomoći izgradnji jačeg dečjeg imuniteta. Mi vam danas donosimo dva recepta za sjajne preparate na bazi meda.

Zlatni med

Kurkuma – egzotičan začin sa moćnim svojstvima, ima jako protivupalno dejstvo, uništava bakterije i podstiče prirodnu odbranu organizma. U kombinaciji sa medom daje neprocenjiv eliksir.

Konzumiranjem kurkume i meda značajno se poboljšava probava i povećava se aktivnost korisne flore u crevima. U Ayurvedi ovo je takođe tradicionalni lek protiv prehlade.

Sastojci:

100 g meda

1 supena kašika kurkume

Photo: pixabay.com

Priprema:

U med dodajte 1 punu supenu kašiku kurkume i dobro promešajte. Ostavite nekoliko sati da se sastojci dobro sjedine, a zatim možete konzumirati ovaj zlatni med. Pre uzimanja, med dobro promešajte.

 

Kurkuma snižava pritisak i smanjuje nivo šećera u krvi, te ako vaše dete pati od dijabetesa, hemofilije, hipertonije ili ako koristi neke lekove, konsultujte se sa lekarom pre upotrebe ovog preparata.

 

Eliksir od meda, đumbira i limuna

Postoji li neko ko ne zna blagodeti limuna?! Limun sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, magnezijum, fosfor i mangan. Vitamin C deluje protivupalno i često se koristi u  borbi protiv astme i drugih respiratornih bolesti. Limun takođe sadrži saponine koji se bore protiv mikroba i odlični su protiv gripa i kijavice. Takođe, vitamin C pomaže u apsorpciji gvožđa. Ako redovno konzumirate limun, možete sprečiti i ublažiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripa, prehlade, bakterijskih infekcija i mnogih drugih. 

Đumbir se u lekovite svrhe upotrebljava preko 5000 godina. Svež koren đumbira koristi se za podsticanje znojenja i izbacivanje toksina iz organizma, ali se koristi i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, prevenciju prehlade… Osim toga, đumbir ublažava mučninu u trudnoći, te ga mogu koristiti i trudnice. Ovaj koren obiluje mineralima, kao što su kalijum, bakar, magnezijum i mangan, ali i vitaminom C, vitaminima grupe B, kao i manjom količinom pantotenske kiseline i niacina.

Sastojci:

500g meda

2 korena đumbira

1 limun

Photo: pixabay.com

Priprema:

Očistite dva korena đumbira i sitno ih narendajte. Narendan đumbir preručite u teglu sa medom. Limunu odstranite koru i izvadite koštice, te ga sameljite u blenderu i dodajte smesi meda i đumbira. Ukoliko naiđete na netretiran limun, njega možete usitniti i sa korom.

 

Najbolje je da ovaj preparat uzimate ujutro pre obroka, po jednu kafenu kašiku.

Ovi preparati mogu biti samo dodaci ishrani. Ako imate bilo kakvu dilemu, pre davanja deci posavetujte se sa pedijatrom. Ne zaboravite i na druge zdrave namirnice, kao i na redovan boravak u prirodi.  

MamaKlik.rs

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime