Dvostruka sreća: Ovi faktori povećavaju mogućnost da dobijete blizance

0
Foto: pixabay.com

Šansa da prirodnim putem dobijete blizance povećava se sa godinama. Kada već imate blizance u porodici, gledano s majčine strane, šanse za blizanačku trudnoću su daleko veće.

Ako planirate trudnoću i oduvek vam je želja da imate blizance, dobro je znati da postoje neki faktori koji utiču na verovatnoću višeplodne trudnoće. Vreme je da zavirite u porodično stablo i pripazite na ishranu jer sve to utiče na mogućnost blizanačke trudnoće, piše Index.hr.

Godine

Šansa da ostvarite blizanačku trudnoću prirodnim putem se povećava sa godinama, tvrde stručnjaci, a prenosi motherandbaby.co.uk. Žene starije od 30 godina proizvode više folikulostimulirajućih hormona od mlađih žena, a žene koje imaju dodatni folikulostimulirajući hormon mogu otpustiti više od jednog jajašceta u jednom ciklusu.

“Način na koji vaši jajnici funkcionišu se menja sa godinama. Normalno je da vam telo paniči kako se bliži kraju svog plodnog života, pa počinje otpuštati i više od jednog jajašceta”, kaže dr Emma Cannon, stručnjak za neplodnost.

Poreklo

Statistika pokazuje da je šansa za višeplodnom trudnoćom za osobu iz Evrope 1/60, a za Azijate šansa je daleko manja. S druge strane, u Nigeriji blizanci su jako česti, čak jedna na 20 trudnoća je višeplodna.

“Nema dokazanih teorija koje bi potvrdile zašto se u Nigeriji rađa toliko blizanaca, možda ima veze s klimom ili ishranom”, kaže ginekolog dr David Davies.

Porodična istorija 

Kada već imate blizance u porodici, gledano s majčine strane, šanse za blizanačku trudnoću su daleko veće.

“Gleda se majčina porodica jer je majka ta koja proizvodi jajašce. Ako je, na primer, vaša mama jedna od bliznakinja – vi imate više šanse da rodite blizance”, kaže dr Davies.

Način života

Žene koje jedu nemasnu hranu, posebno vegani i vegetarijanci, imaju manju šansu za višeplodnom trudnoćom, a veće šanse za blizance imaju žene koje su višeg indeksa telesne mase, piše verywellfamily.com.

“To se događa zbog suptilnih hormonalnih promena. Takođe, ako ste ostali trudni dok ste pili kontracepcijske pilule ili malo nakon njih, imate veće šanse da nosite blizance. To se događa zbog toga što se telo navikava na novonastalu situaciju i prolazi kroz hormonalne promene tokom kojih može doći do otpuštanja više jajašaca”, kaže dr Davies.

Broj dece

Što više dece imate, šanse su veće da ćete jednom dobiti i blizance. Ako ste već rodili dvojajčane blizance, imate gotovo četiri puta veće šanse da se blizanačka trudnoća ponovi.

“Ako ste u prošlosti uvek lako ostajali trudni, šanse su veće da ćete jednom ostati trudni i s blizancima”, dodaje dr Davies.

Vantelesna oplodnja

S obzirom na to da se tokom vantelesne oplodnje u telo trudnice vraća više od jednog embriona, kako bi se povećala verovatnoća da dođe do trudnoće, ovim postupkom češće dolazi i do višeplodnih trudnoća.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime