Dvadeset osma nedelja trudnoće

0

Vaša trudnoća

Drage buduće mame, dobrodošle u treći trimestar! Ovo za neke trudnice nije prijatan period trudnoće jer je stomak sve veći, materica pritiska unutrašnje organe i možete imati problema sa varenjem, lošim snom, grčevima, oticanjem nogu… Ipak, budite sigurne da će vam ovaj period trudnoće brzo proći, a svakog dana ste sve bliže trenutku kada ćete roditi svoju bebu! Radujte se tome!

Sad se lekarski pregledi obavljaju češće i to je uglavnom na dve do tri nedelje, a od 36. nedelje do porođaja to će biti jednom nedeljno. Ukoliko vaš lekar posumnja da nešto nije u redu (gestacioni dijabetes, preeklampsija, smanjivanje količine plodove vode, zaostajanje bebe u rastu, nisko usađena posteljica), tražiće da izvršite dodatne analize, a redovno ćete raditi pregled, merenja težine i krvnog pritiska, krvnu sliku i kontrolu urina. Pitajte svog lekara sve što vas zanima!

Vaša beba

U ovom periodu vaša beba je dugačka oko trideset i osam centimetara, a teška oko hiljadu grama. Beba u ovoj nedelji raspoznaje tamu i svetlost, a može i da trepće. Trepavice su narasle i štite sluzokožu oka. Nervni sistem je razvijen dovoljno da reguliše telesnu temperaturu i ritmične disajne pokrete. Koštana srž sada u potpunosti preuzima ulogu stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Beba je sada sve zaokrugljenija, a njena koža sve manje naborana.

Savet za ovu nedelju

Veoma je važno i za vas i za bebu da, kao i do sada, vodite računa o ishrani. Budite disciplinovane kada je hrana u pitanju, nemojte jesti mnogo slatkiša, trudite se da šećer unosite preko voća. Jedite namirnice bogate gvožđem i kalcijumom. Unosite dovoljno vode! Radite vežbe prilagođene vašem stanju, šetajte i odmarajte kad god možete!

Većina trudnica ima problema sa hemoroidima i opstipacijom (neredovnim pražnjenjem creva), pa je to razlog više da vodite računa o ishrani. Jedite hranu koja je bogata vlaknima, sveže voće i povrće, kao i suvo voće ( šljive, smokve ). Izbegavajte kafu, masnu, začinjenu i ljutu hranu.

Dragana Martinović/MamaKlik.rs

 

 

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime