Dvadeset deveta nedelja trudnoće

0

Vaša trudnoća

Drage trudnice, sada sigurno sve više osećate bebine pokrete. Pratite koliko često i kojim intenzitetom se pokreće vaša beba. Ukoliko pokrete osećate manje nego ranije ili ih ne osećate uopšte, obavezno se konsultujte sa ginekologom. Pregled će otkloniti sumnju i moguće komplikacije.

Ukoliko osećate nesvesticu, prilikom ležanja okretanjem na levi bok sprečićete neprijatnost.  Preporuka je i da trudnice spavaju na levom boku. Materica i beba se razvijaju i vrše pritisak na velike krvne sudove i to je razlog ovakvih tegoba. Do sada ne bi trebalo da ste dobili više od deset do jedanaest kilograma. Hranite se zdravo, unosite dovoljno vode, vežbajte ako vam to prija i uživajte u svojoj trudnoći!

Vaša beba

U ovom periodu vaša beba je dugačka oko trideset i devet centimetara, a teška oko hiljadu dvesta grama. Beba raste, razvija se i dobija više masnog tkiva, zato unosite dovoljnu količinu proteina, vitamina i minerala (posebno vodite računa o unosu vitamina C, folne kiseline i gvožđa) jer je to bitno za razvoj bebe do porođaja. Ne zaboravite da unosite i dosta kalcijuma zbog razvoja koštanog sistema vaše bebe!

Uspostavljen je bebin ritam spavanja i buđenja i ona sada uspastavlja i fazu dubokog sna (REM faza). Mozak se i dalje razvija i sazreva milijardu neurona svakoga dana! Neverovatno zvuči, zar ne?!

Savet za ovu nedelju

Ukoliko ste vi Rh negativni, a partner Rh pozitivan, beba može da bude Rh pozitivna, što nije problem ako vam je ovo prva trudnoća ili ako ste posle svakog porođaja ili prekida trudnoće primili zaštitu (Rhogam). Ukoliko niste primili Rhogam, kod bebe može da dođe do razvoja antitela i da postane malokrvna, pa će vam lekar verovatno predložiti davanje Rhogama kako bi se predupredila bebina osetljivost pre rođenja. Rhogam ćete dobiti i posle porođaja, u roku od tri dana, ukoliko je beba Rh pozitivna. Ukoliko je beba, kao i vi, Rh negativna, ova injekcija vam neće biti potrebna.

Trudite se što više da boravite u prirodi, da se hranite zdravo i provodite vreme sa dragim ljudima. Ukoliko i dalje radite, nemojte zaboraviti na odmor nakon posla. Ukoliko niste umorni i pospani, možete se opustiti uz čitanje knjige. Mi vam preporučujemo knjige o roditeljstvu ili nezi bebe, one će vam pomoći da se što bolje spremite i rasterećenije sačekate novu ulogu.

Sada je pravo vreme da razmislite o čuvanju matičnih ćelija iz pupčanika vaše bebe.

Matične ćelije predstavljaju zalog za budućnosti i važnu osnovu za bezbrižno odrastanje vašeg mališana. Ove ćelije su do sada promenile i spasile više hiljada života širom sveta. Trenutno se uz pomoć njih leči više od 80 bolesti. Ova oblast medicine se neprestano razvija, što pokazuju brojna dostignuća kliničnih istraživanja.

Naša preporuka je Švajcarska banka matičnih ćelija – Swiss Stem Cell Bank, jedina banka matičnih ćelija na našem tržištu koja ima FACT NetCord akreditaciju. Ovu prestižnu akreditaciju imaju samo dve privatne banke metičnih ćelija u Evropi, a sedam na svetu.

Više o ovoj banci možete saznati na njihovom SAJTU

Izaberite najsigurije za vaše najvrednije i budite bezbrižni!

 

Dragana Martinović/MamaKlik.rs

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime