Dirljiva priča: Jednomesečna beba matičnim ćelijama bi mogla da spase svoju sestru

0
Foto: screenshot

Čajen Li Fju (24) rodila je svoju ćerku Harper Kreg 2017. godine u traumatičnom porođaju koji je ostavio teške posledice na bebu. Međutim, njena sestrica, rođena pre svega četiri nedelje, mogla bi da joj spase život. 

Ova Australijanka doživela je u kasnoj trudnoći odvajanje posteljice, jednu od najtežih komplikacija u trudnoći, budući da je tada protok hranljivih materija do bebe gotovo sasvim onemogućen. Kao posledica odvajanja posteljice može se desiti usporen rast bebe, ali i najstrašniji scenario – da beba ne preživi, piše Dailymail, a prenosi Blic Žena

Krenula je na hitan carski rez prilikom kojeg je devojčica umrla tri puta. Na svu sreću, lekari su sva tri puta uspeli da je vrate u život.

Lekari su njoj i njenom dečku, Majklu Kregu otvoreno rekli da su šanse da će njihova ćerka preživeti minimalne. Međutim, uprkos svim sumornim prognozama, beba je nekim čudom odmah po rođenju disala samostalno.

Međutim, ostale su posledice odvajanja posteljice – devojčica ima cerebralnu paralizu. Međutim, njena sestrica Adison, rođena pre svega četiri nedelje, mogla bi da u potpunosti preokrene bolest male Harper.

Matične ćelije iz Adisonine pupčane vrpce mogla bi da popravi stanje oštećenih moždanih ćelija koje su kod Harper i izazvale tešku bolest.

– Harper je u ovom trenutku na stepenu razvoja četvoromesečne bebe. Ne može da se okrene, uopšte ne proizvodi zvukove i ne može da koristi sopstvene ruke. Duša me boli iz dana u dan dok je gledam kako se muči – priča majka.

Jedina nada je da Harper bude primljena u program istraživanja kojim bi matične ćelije iz pupčane vrpce njene sestre koristili u tretmanu lečenja. Time bi devojčica imala mnogo svetliju budućnost.

– Naša jedina nada je da prikupimo dovoljno novca kako bi ovi tretmani uopšte bili omogućeni, i time Harper ne bi čekala sada sigurna budućnost života u kolicima – kaže majka.

Izvor: Dailymail.co.uk/Blic žena

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime