DESETA ŽRTVA MALIH BOGINJA: Preminula žena iz Novog Pazara

2
Foto: pixabay.com

Četrdesetdvogodišnja Novopazarka B. T. preminula je u ponedeljak ujutru usled komplikacija nastalih zbog malih boginja. Ona je zbog morbila i bila hospitalizovana na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru. 

Portparolka Opšte bolnice u Novom Pazaru Suada Gicić Skenderi izjavila je da je pacijentkinja B.T. u bolnicu primljena 9. marta sa upalom pluća i jasnim znacima malih boginja, a kako je vreme odmicalo stanje joj se sve više pogoršavalo.

– Stanje joj se pogoršalo u ponedeljak ujutru, pa svi napori lekara da je spasu nisu bili uspešni. Pacijentkinja je bila imuno kompromitovana, a vakcinalni status je nepoznat – dodala je Gicić Skenderi.

Otkako je proglašena epidemija tog zaraznog oboljenja u Srbiji, ovo je deseta žrtva morbila, nakon što su dve osobe preminule u utorak. 

Novi Pazar je jedan od gradova u Srbiji sa najvećim brojem nevakcinisanog stanovništa MMR vakcinom.

– Tokom 2017. godine procenat dece vakcinisane MMR vakcinom u Novom Pazaru bio je 80 odsto, što je i dalje manje od poželjnih 95 odsto, ali daleko bolje nego pre dve godine kada je bio tek 31 odsto – ističe direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru je zabeležno 19 slučajeva malih boginja, a u Tutinu čak 84. Među obolelila u Novom Pazaru je i muškarac (33) koji je na lečenju na Infektivnom odeljenju, a čije zdravstveno stanje je izuzetno loše i on će biti transportovan za Beograd ili Kragujevac.

U Srbiji je od početka epidemije registrovano 3.290 pacijenata obolelih od malih boginja.
Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 70 godina, dok je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina, navode iz “Batuta”.

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime