Dečji crtež kao način izražavanja

0
Foto: pixabay.com

Jedan od najvažnijih načina izražavanja kod dece je svakako crtež.
Deca počinju da crtaju veoma rano. Iako to u početku pre liči na “apstraktnu umetnost”, koja ne opisuje verno po bojama ili obliku stvari iz prirode, iz ovakvog načina izražavanja može se mnogo toga saznati o detetu i njegovom razvoju, emocijama, potrebama, brigama i željama.

Za tumačenje dečjeg crteža najkompetentniji su pshiholozi koji naročito obraćaju pažnju na uzrast deteta s obzirom na sadržaj crteža.

Kada i kako deca crtaju

Crteži se razlikuju zavisno od uzrasta deteta i važno je reći da i kod ove aktivnosti svako dete ima drugačiju dinamiku razvoja i izražavanja. Razlikujemo nekoliko faza:

  • Prva faza ili faza šaranja, koja počinje sa godinu i po i traje do tri i po godine, kada deca počinju sa ostavljanjem otisaka na papiru, šaranjem i vežbom motorike.
  • Druga faza je od dve i po do pet godina i deca tada imenuju temu crteža pre nego što ih crtaju. U ovoj fazi deca koriste određene šeme za poznate oblike.
  • Treća faza koja traje od pete do sedme godine života prikazuje realne likove i deca crtaju i ono što vide i što se realno ne vidi zbog ugla gledanja odnosno crtanja. Tada tačno znaju šta predstavlja svaki nacrtani oblik i to je vidljivo.
  • Četvrta faza traje od sedme godine do tinejdžerskog doba i tada se sve jasnije prikazuju realni oblici, veličine i položaji figura.

Šta predstavlja crtež

Iz ugla psihologa crtež pokazuje dosta toga, prvenstveno da li crtež odgovara uzrastu deteta. To pokazuje stepen razvoja deteta i stepen odstupanja u određenom pravcu ukoliko postoji.

Oblik i način crtanja figura, njihov položaj na papiru, način na koji dete započinje crtež i razne druge stvari, mogu pokazati kako dete doživljava svet oko sebe i kakav odnos vlada u porodici.

Takođe se može videti kako dete doživljava najbližu okolinu i kakav mu je razvoj faktora koji će dalje uticati na emocionalni razvoj, govor, pisanje, logičko razmišljanje, orijentaciju…

Poznato je da postoje razlike u crtanju dečaka i devojčica.

Upotreba različitih oblika i boja pokazuje karakter deteta, kao i njegove emocije.

Tumačenje crteža svakako treba ostaviti stručnjacima jer roditelji koji nisu obrazovani u tom smislu ili imaju nepotpune informacije o značenju crteža mogu pogrešno da rade na pojedinim segmentima vaspitanja.

Preporuka za roditelje manje dece su da ne forsiraju decu da crtaju, kao i da ne stoje iznad njih dok izrađuju crtež.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime