Dečije naočare za sunce

0

Mnogi roditelji su u nedoumici da li deci trebaju sunčane naočare. Trebaju, i to kvalitetne. Pročitajte na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine sunčanih naočara za decu:

Svi smo tokom života izloženi sunčevom ultraljubičastom zračenju, a do 18. godine izloženost zračenju iznosi otprilike 80 posto. Iz ovog razloga je potrebno veoma rano početi sa brigom o pravilnoj zaštiti očiju, odnosno zaštiti putem naočara sa zaštitom od UV zračenja. Sunčane naočare dobrog kvaliteta, po pravilu treba da blokiraju 99 – 100% UVA i UVB zračenja.

Vrste zračenja

Postoje dva tipa zračenja a to su UVA i UVB zračenje.
UVA zračenje je ono koje prodire u dublje slojeve kože i direktno u oči. Ovo zračenje čini 95 posto ukupnog sunčevog zračenja. To je zračenje koje utiče na razne bolesti oka, na stvaranje bora i starenje kože.
UVB je zračenje veoma visoke energije koje može izazvati oštećenja rožnjače oka i opekotine rožnjače. Ovo je važno zato što izaziva privremeno slepilo.
Bitno je znati da zračenja postoji i po oblačnom vremenu jer UV zraci prolaze kroz oblake. Naočare bi trebalo nositi i tada. Sve kvalitetne naočare na sebi nose znak sa procentom UV zaštite i što je taj procenat veći, oči su zaštićenije.

Pravilan odabir dečijih sunčanih naočara

Kod odabira naočara za decu svakako treba voditi računa o stepenu zaštite koju ona pružaju. Sledeće karakteristike su takođe veoma važne:

  • Kvalitet okvira – vodite računa da za decu kupite okvir od što kvalitetnijeg materijala, koji neće moći lako da se ošteti ili polomi.
  • Materijal otporan na udarce – s obzirom na to da su deca sklona tome da ne paze baš na stvari, odabir naočara je veoma važan. Polikarbonatna stakla su veoma otporna i pogodna kao izbor za dečije naočare, lagana su i udobna.
  • Oblik okvira – za decu su najpogodniji veći i dublji okviri, odnosno oni koji što više zaklanjaju oči.
  • Okvir sa elastičnom oprugom za ručkicu – po mogućnosti treba birati ovakav okvir, jer elastična opruga ručkice pruža detetu sigurnost i mnogo manje se oštećuju okviri pogotovo ako se dete bavi sportom.

Optičari i oftalmolozi će vam svakako dati savet više kad budete birali naočale. Detetu možete kupiti i elastičnu traku za naočare kao i šešir ili kačket koji je dodatna zaštita, a detetu može biti modni detalj. No, ne zaboravite i refleksija sunčevih zraka o podlogu čini očima štetu, te su naočare često neophodne. Uvek pitajte dete koje naočare mu se sviđaju jer one koje samo odabere će sigurno rado nositi. Za početak nošenja kvalitetnih sunčanih naočara nikad nije rano. Kvalitetna stakla i okviri su investicija koja se dugoročno svakako isplati.

Naučite dete da vodi računa o svojim naočarima i nemojte štetedi na zdravlju dečijih očiju.

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime