Deca ne ugrožavaju karijere majki – već muškarci

0
Foto: pixabay.com

Imam jednu poruku za sve mame: Prestanite da krivite majčinstvo za problem koji potiče od očeva!

Jedan od najopasnijih savremenih mitova o materinstvu jeste taj da deca ugrožavaju vašu karijeru.

Ženama se govori kako treba da biraju između posla i dece ili će provesti svoje najproduktivnije radne godine “žonglirajući” i “balansirajući”.

Za one koji su nezainteresovani za cirkuske trikove, evo malo perspektive: Nisu, u stvari, majčinstvo ili deca ti koji pogađaju ženske karijere i lične ambicije – nego su to muškarci koji odbijaju da jednako učestvuju.

Kad bi očevi radili sve kućne poslove koje majke oduvek rade, žene bi mogle da razvijaju svoj poslovni potencijal na način koji ne bismo mogli ni da zamislimo.

Ali, da bismo to dostigli, treba da prestanemo da posmatramo posao majki kao izvor problema u kome moramo da balansiramo i počnemo da pričamo o tome kako nemarnost muškaraca doprinosi da teže ostvarujemo ciljeve.

Da, znamo da muškarci u Americi rade više nego u prošlosti: očevi kažu da potroše oko osam sati nedeljno na brigu o deci ili tri puta više od očeva 1965. godine. (Imajte na umu da su podatke sami prijavljivali , a muškarci obično precenjuju koliko pomažu u kućnim poslovima i oko dece.)

Međutim, muškarci koji više rade, nisu isti kao i muškarci koji rade dovoljno. Uprkos napretku, majke i dalje troše skoro duplo više vremena koliko muškarci rade, 14 sati nedeljno, na brigu o deci.

Roditeljstvo nije samo opipljivi, kvantifikovan rad – to je mentalni napor oko dece koji je često najzahtevniji.

Lako je podeliti dužnosti, na primer, ko pakuje školski ručak ili oblači dete ujutru. Međutim, neko takođe treba da prati one dane kada dete ide na izlet, pakovati mu sve što može da mu zatreba ili da prati kada je vreme za kupovinu novog donjeg veša ili patika. Koliko očeva znate koji bi mogli da vam kažu tačnu veličinu cipela svog deteta?

Ovakav vid nevidljivog posla skoro uvek pada na žene, a retko se govori o uticaju koji on ima na njihov profesionalni život.

Foto: pixabay.com

Zamislite da vaš um ne bude okupiran spiskovima za nabavku ili razmišljanjima o zakazanim posetama zubaru, već da ima slobodnog prostora za kreativno razmišljanje o poslu. Za majke, sloboda razmišljanja je samo privilegija!

Studije takođe pokazuju da očevi i dalje imaju mnogo više slobodnog vremena nego majke i da majke koriste svoje vreme za obavljanje kućnih poslova i brigu o deci, dok očevi koriste slobodno vreme za hobije i opuštanje. Ovo, takođe, govori o karijeri: znamo da ljudi koji imaju više slobodnog vremena i vremena za kreativne aktivnosti imaju tendenciju boljeg rada na poslu.

Svakako da postoje i “kazne majčinstva” na radnim mestima i da one nemaju nikakve veze sa muškarcima.

Majke se ređe zapošljavaju od žena koje nisu majke, a kada imaju decu, njihove plate su često umanjene zbog korišćenja bolovanja.

Studije iz 2017. godine navele su neke analitičare da dođu do zaključka da je razlika u platama gotovo u potpunosti pripisana materinstvu. S druge strane, muškarci češto imaju i veće plate od kad dobiju decu. Ostaje individualna i strukturna diskriminacija majki, a to zahteva visoku cenu koje žene plaćaju da bi se dokazale u javnoj sferi.

Odgovori na diskriminaciju na radnom mestu su lako razumljivi i, što je još važnije, konačno se prepoznaju kao neophodni. Da muškarci manje brinu o deci je opšte poznato, ali to se ne osuđuje u velikoj meri i nedovoljno se priča o tome.

Uveravam vas, nema ničeg ispunjavajućeg u tome kad vašoj ćerki trebaju nove gumice za kosu ili su joj sandale postale male. Nema radosti u menjanju pelena ili sečenju sitnih noktića na nogama. Ako žene više obavljaju ove zadatke u odnosu na muškarce, možda je to zato što znamo da naše muževe neće gledati popreko ako naša deca odu u školu neurednih noktiju ili u neadekvatnim cipelama.

Foto: pixabay.com

Amerikanci moraju da prestanu da veruju da žene obavljaju sve poslove u vezi sa odgajanjem zato što tako žele. To je zato što se od nas očekuje, zato što nas osuđuju ako nije tako i, najviše od svega, zato što je neverovatno teško da nađemo partnera koji bi obavljao jednaki deo posla.

Zato hajde da prestanemo da govorimo da je majčinstvo to koje usporava karijere žena – roditeljstvo nije to koje otežava napredovanje na poslu. Nisu ni deca ta koja otežavaju. Radi se o tome da ne može da bude jednakosti na poslu sve dok nema jednakosti kod kuće.

Izvor: medium.com

Autor: Jessica Valenti
Prevod: Dragana Martinović/MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime