Danas je Svetski dan prevremeno rođenih beba: Živeli mali DIVOVI!

0
Foto: pixabay.com

Svake godine 17. novembra obeležava se Svetski dan prevremeno rođenih beba. Ovaj dan je, počev od 2011. godine, uvršten u kalendar Svetske zdravstvene organizacije (WHO) kao dan podizanja svesti o svim izazovima sa kojima se susreće nedonošče, o informisanju o jednostavnim, a delotvornim rešenjima i o saosećanju za članove porodice prevremeno rođene bebe.

U čitavom svetu, 1 od 10 beba rodi se pre vremena. U Srbiji, to je više od 4000 beba godišnje, odnosno 11 svakoga dana.

Budući da se rađaju nezrele, ovim bebama je, da bi preživele, neophodna podrška specifičnih medicinskih aparata i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih radnika. Ponekad, kad se rode, ove bebe imaju manje od 1000 grama.

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od godinu dana i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. I tu postoji tzv. “jaz preživljavanja”. Naime, oko dve trećine tih beba se rodi u manje razvijenim državama.

Svaka beba koja je rođena pre 37. nedelje trudnoće smatra se prevremeno rođenom. Zbog toga, 17. novembar je dan kada se želi skrenuti pažnja javnosti na probleme porodica prevremeno rođenih beba, kao i na izazove koji mogu da ih prate tokom odrastanja.

Mnoge prevremeno rođene bebe, i pored problema na rođenju, odrastu baš kao i njihovi vršnjaci koji su rođeni u terminu.

Zahvaljujući posebnoj nezi odmah nakon porođaja, ali i tokom kasnijih godina većina prevremeno rođenih beba kasnije nema nikakve posledice po zdravlje, što je njihova velika pobeda.

Bebe koje se rode pre vremena su osetljive na disajne infekcije, a često imaju i problema sa disanjem, zbog nedovoljno razvijenih disajnih organa. Suočavaju se sa problemima vida zbog nedovoljne zrelosti retine, a ponekad imaju i poteškoće u razvoju. Zbog toga je važno njima, ali i njihovim porodicama pružiti podršku u svim izazovima koje prati podizanje i odrastanje ovih malih, a velikih divova.

Nizom manifestacija danas se i u Srbiji obeležava dan Prevremeno rođenih beba. U Beogradu će kupola Parlamenta, palata „Albanija“ i most na Adi biti obasjani ljubičastom svetlošću, simbolom naše kolektivne brige za prevremeno rođene bebe i njihove porodice. U Novom Sadu će na Trgu slobode biti pušteni ljubičasti baloni, a most Duga će takođe zasvetleti ovom bojom. Krst na ulazu u Kragujevac takođe će svetleti ljubičasto, kao znak podrške malim borcima i njihovim roditeljima.

A na Institutu za neonatologiju u Beogradu biće organizovano druženje lekara i medicinskih sestara zajedno sa bebama, bivšim pacijentima, i njihovim roditeljima, kao i predstavnicima Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali div”.

Jasmina Gavrilov Dražić/MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime