Danas je Svetski dan deteta

0
Foto: pixabay.com
Da li ste znali da 16 000 dece do pet godina starosti umre svakog dana od uzroka koji se mogu sprečiti, da 385 milliona dece u svetu živi u ekstremnom siromaštvu, a da 264 miliona dece i mladih ne pohađaju školu…

Ukoliko mislite da ove brojke pogađaju samo svet, te da je naše društvo isključeno iz toga, varate se. U Srbiji blizu 30 odsto dece mlađe od 5 godina nema adekvatnu ishranu, a čak 91 odsto najsiromašnije dece ne pohađa nikakav program u predskolskom dobu. Skoro 20 odsto dece nije primilo sve vakcine, više od više od 40 odsto dece je izloženo nasilnim metodama disciplinovanja kod kuće koje negativno utiču na njihov razvoj.

Današnjih Svetski dan deteta se obeležava sa ciljem da se osveste ove brojke, da vidimo koje probleme imaju naša deca, te da im se pomogne i pruži bezbrižno detinjstvo i srećno odrastanje. 

Foto: UNICEF

Za današnji dan planirane su brojke aktivnosti, a jedna od ideja UNICEFA jeste da danas deca sprovedu “take over” čitavog društva – da preuzmu ključne uloge u medijima, politici, kulturi, privredi. 
Takođe, danas su u 12 časova deca održala Dečiju sednicu u Narodnoj skupštini Srbije, gde su, nakon predstavljanja rezultata istraživanja o položaju najmlađih, iskazala svoje mišljenje o tome kako vide problem nasilja i dala predloge kako ono može da se spreči.

Svako od nas može da se uključu u obeležavanje današnjeg Svetskog dana deteta i da makar svojih aktivnostima na društvenim mrežama skrene pažnju na trenutno stanje dece i dečijih prava.

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime