Da li su nove mame sve češće pod lupom drugih?

0
Mama i beba

Jeste li se ikad osećale kao da ste pod još većim pritiskom nego što su vaše mame ili bake bile dok su odgajale decu?

Prema novom istraživanju, žene se znatno češće suočavaju s osudama kad postaju majke, pogotovo u odnosu na prethodne generacije

Uz osude od strane društvenih mreža, postoji i povećana svest o smernicama koje bi trudnice trebalo da slede, kao i činjenica što mnogi ljudi veruju da su, samo zato što postoji gugl, oni kvalifikovani medicinski radnici. Nije teško zaključiti da su majke pod lupom više nego ikad.

Autori istraživanja ukazuju na to da se nešto definitivno treba promeniti. Kao deo istraživanja, intervjuisali su nove buduće mame i svoje majke. Prema njihovim nalazima, objavljenim u Families Relationships and Society, žene koje će postati majke suočavaju se s puno više nadzora tokom trudnoće i nakon što postanu majke, a pogotovo kad je u pitanju hranjenje bebe.

„Otkrili smo da su majke imale puno drugačija iskustva od bake”, rekla je dr Ejmi Grant (Aimee Grant) u videu o svojim nalazima.
„Bake su rekle da je hranjenje ponekad bilo fizički problematično, ali one su uglavnom bile prepuštene same sebi. Kad su bile trudne, niko se zapravo nije mešao previše u ono što su činile. Ovih dana, majke tvrde da je stanje veoma različito. Često im prijatelji, porodica, a ponekad čak i stranci govore što sve rade pogrešno.”

Iako je istraživanje usmereno na predrasude s kojima se mnoge žene suočavaju od strane svojih porodica i prijatelja, šire društvo se oseća previše komotno u deljenju saveta i osuda.
Mamama se sudi ako odlučuju imati dete prerano ili prekasno u životu.

Kritikuju ih ako žele da ostanu kod kuće ili žele krenuti nazad na posao. One se suočavaju sa osudama kad doje u javnosti, a s mržnjom ako odluče da hrane dete adaptiranim mlekom umesto svojim.

Ne može se odrediti tačan uzrok tom učinku koji se povećava tokom godina. Međutim, jedno je jasno, poslednja stvar koja je potrebna preopterećenoj i umornoj mami koja je to tek postala i kojoe se susreće sa brojnim nepoznanicama od dojenja do nege bebe, je da je drugi osuđuju.

 

Izvor: Klokanica.hr

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime