Da li mogu zatrudneti ako…

0

Imam menstruaciju?

Postoji zabluda da žena ne može da zatrudni dok ima menstruaciju. To nije istina, tačan odgovor je: DA! Međutim verovatnoća da se zatrudni je veoma mala i dešava se najčešće ako je ciklus neredovan ili izuzetno kratak ili dugačak.

Dok dojim?

Zabluda je da će ovulacija i menstruacija izostati sve dok dojite. Dojenje nije kontraindikacija za ovulaciju, niti za trudnoću. Tako da svakako možete zatrudniti dok dojite.

Muški polni organ bude u ženskom polnom organu samo nekoliko sekundi?

Svaki put kada muški polni organ dođe u direktan kontakt sa vaginalnim područjem, postoji šansa za trudnoću. Verovatnoća je izuzetno niska u odnosu na odnos tokom koga muškarac izbaci spermu u vaginu, ali rizik i dalje postoji.

Muški polni organ ne uđe u vaginu, ali dolazi do dodira kože genitalija?

Opet, kad god dođe do kontakta muškog polnog organa i vagine, postoji mali rizik od trudnoće, kao i rizik za prenos polnih bolesti. Sve što treba da se desi je da semena tečnost dospe do vagine.

Žena ne doživi orgazam?

Da, trudnoća može da desi i ako žena ne doživi orgazam. Orgazam nema veze sa tim da li je jajna ćelija spremna za oplodnju ili ne.

Ukoliko na sebi imam neki odevni predmet, a on dođe u kontakt a semenom tečnošću?

Ako je odeća potpuno natopljena spermom i dođe u direktan kontakt sa vaginom žene, postoji veoma mala šansa da sperma uđe u vaginu. Nijedna studija ne daje definitivan odgovor na ovu mogućnost.

Usled seksa u vodi?

Ukoliko imate seksualni u bilo kojoj vrsti vode, trudnoća je moguća. Seksualni odnos će omogućiti spermi da direktno dospije u vaginu, a voda spolja neće se mješati u ovaj proces.


Muškarac ejakulira u vodu?

Malo je verovatno da će mali spermatozoidi putovati kroz velike površine vode do vagine. Ako muškarac izbaci spermu u običnoj toploj vodi, sperma može da preživi nekoliko minuta. Ako se ejakulacija desi u vrućoj vodi, ili vodi ispunjenoj hemikalijama poput hlora, mehurićima ili drugim materijama, sperma ne bi mogla da preživi duže od nekoliko sekundi. U tom slučaju, skoro je nemoguće da dođe do trudnoće.

Od analnog seksa?

Trudnoća ne može da se desi usled analnog seksa, ali su vaginalni otvor i anus vrlo blizu, pa postoji šansa da sperma curi u vaginu i da oplodi jajnu ćeliju.

Ako muškarac ejakulira više puta, da li se smanjuje šansa da žena ostane u drugom stanju?

Broj puta ejakulacije može smanjiti količinu sperme u svakoj sljedećoj ejakulaciji, ali i dalje postoje milioni spermatozoida u svakoj od njih. To znači da je čak i kod nekoga ko je ejakulirao nebrojeno puta, broj spermatozoida i dalje biti visok, na primjer 200 miliona. Samo jedan spermatozoid je dovoljan da se oplodi jajna ćelija.

Da li su spermatozoidi mrtvi kada dođu u dodir sa vazduhom? Da li kiseonik ubija spermu?

Ne, to je mit u koji mnogi ljudi vjeruju, ali to nije istina! Sperma je mrtva samo kada je suva. Samo tada spermatozoidi ne mogu da putuju do jajne ćelije. Spermatozoidi mogu da žive 3-5 dana ako su u toplom, vlažnom okruženju, kao što je grlić materice žene. Spermatozoidi se ne mogu vratiti u život kada se jednom osuše, čak i ako se sperma ponovo ovlaži!

 U VEĆINI SLUČAJEVA gde nema direktnog seksualnog odnosa, ŠANSE ZA TRUDNOĆU nisu velike. Ipak, vodite računa o sebi i svom zdravlju. Čuvajte se neželjene trudnoće, ali i polno prenosivih bolesti.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime