Da li je neplodnost ženski problem?

0
Foto: pixabay.com

Vajari iz kamenog doba nisu bili jedini jer tokom proteklih milenijuma naši preci su prikazivali ženske genitalije nebrojeno puta. Priča o vaginalnim simbolima govori da je plodnost najvažniji aspekt ljudskog života, pa ga moramo “štititi” jer bez plodnosti – mi nismo ništa više nego samo prašina.

Brzo napredujemo – 30.000 godina je prošlo, a čini se da nismo naučili ništa. Naša deca ne uče dovoljno o tome koliko je plodnost važna. Oni ne znaju njene osnove, njene mogućnosti i ograničenja. Oni nisu svesni koliko se lako plamen plodnosti gasi uzrastom, težinom, lekovima, bolestima i životnom sredinom. Kolektivno, tek sada počinjemo da prepoznajemo potencijalno razarajući uticaj koji životni stil 21. veka može imati na plodnost, a posebno na zdravlje spermatozoida.

Koja mlada odrasla osoba zna dovoljno o ženskoj plodnosti?

  • već sa 28 godina plodnost žena se smanjuje
  • sa 35 godina ženska plodnost drastično opada
  • sa 42 godine šansa da žena postane biološka majka je mala.

Da li znate da je gornja granica za donaciju jajne ćelije 35 godina?

Posle 35. godine znatno je smanjen kvalitet jajnih ćelija i to povećava rizik od pobačaja. Ipak, u Velikoj Britaniji više od 68% žena koje zamrzavaju sopstvene jajne ćelije su starije od 35 godina. Poruka se ne čuje ili se ove žene eksploatišu? Zapitajte se…

U Srbiji je donacija novim Zakonom dozvoljena, ipak za sada ne znamo kako će se vršiti donacija jer pravilnike još uvek nemamo, ali se nadamo da će biti ograničenja u godinama donorki.

Svi su čuli za ženski biološki sat, ali da li ste znali da i muški reproduktivni sistem ima isti problem? 

Muškarci iznad 40 godina imaju 50 odsto manje šanse za zdravu oplodnju jajne ćelije. Naime, postoji značajno veći rizik od pobačaja u trudnoći gde je muški partner stariji od 40 godina. Zbog toga je preporučena starosna granica za donaciju spermatozoida do 40 godina. Buduće generacije moraju da se obrazuju u tom pravcu  – starost i plodnost su bitni povezani elementi reprodukcije.

Mitovi o plodnosti su brojni. Nedavni izveštaj o trendovima plodnosti iz Uprave za ljudsku fertilizaciju i embriologiju (HFEA) razbija nekoliko pogrešnih stavova o plodnosti. Prosečna starost žena koje ulaze u postupak vantelesne oplodnje u Velikoj Britaniji je samo 35,5 godina, ali parovi pokušavaju da ostvare spontanu trudnoću nekoliko godina pre VTO tretmana, tako da možemo reći da je prosečna starost žene koje žele bebu – rane 30-te godine. Dolazimo do zaključka vrlo lako –  VTO tretman nije samo za starije žene.

Do danas je plodnost čvrsto postavljena kao žensko pitanje, bez obzira na to da su muškarci polovina jednačine neplodnosti. Podaci otkrivaju drugačiju statistiku. Problem sa neplodnošću kod muškaraca je češći razlog za parove da se podvrgnu tretmanu VTO , čak 37 %, dok je ženski uzrok zastupljen sa  32 %.

Problemi sa plodnošću su uobičajeni, utiču na jedan od šest parova, tako da je verovatno da imate prijatelja, člana porodice ili kolegu koji imaju ovakav problem. Uprkos tome, neplodnost se isuviše često zanemaruje jer većina parova (60 odsto) mora da plati za svoj postupak vantelesne oplodnje, a lekari prepoznaju vrlo jasno da parovi nemaju dovoljno informacija (74 odsto) i da nemaju podršku na radnim mestima od strane poslodavca  (75 odsto).

Da li je neznanje to da se plodnost posmatra kao ženski problem? Zašto se o problemu neplodnosti ne govori otvoreno i zašto izostaje podrška okoline? Da li će se način na koji društvo gleda na pitanja o neplodnosti menjati sve većim prisustvom neplodnosti?

Za vajare iz kamenog doba jasno je da ženske genitalije simbolizuju plodnost,  muška uloga u reprodukciji nije bila u potpunosti prepoznata. Danas znamo toliko toga  o plodnosti, ali još uvek imamo dug put pred sobom…

Izvor: Sansazaroditeljstvo.org.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime