Da li je bolje biti mlada ili starija mama?

0
Foto: pixabay.com

Nova studija kaže da je jedna opcija bolja od druge, ali da obe imaju svoje prednosti.

To je dilema koja je stara kao i samo roditeljstvo. Da li je bolje rađati decu dok ste baš mladi ili čekati da budete malo stariji? Prema ovoj studiji, deca starijih majki se bolje prilagođavaju od dece mlađih majki. Prethodne studije su pokazale da mlađe majke imaju više energije za podizanje dece, a takođe i više godina da uživaju u svojoj deci.

U najnovijoj studiji koja je objavljena u Evropskom časopisu za razvojnu psihologiju, istraživači iz Danske pratili su 4.741 majku različite starosne dobi i njihovu decu, ocenjujući niz faktora kada su njihova deca imala 7, 11 i 15 godina. Otkrili su da je manje verovatno da starije majke verbalno ili fizički kažnjavaju svoju decu u odnosu na mlađe mame, pa tako deca starijih majki imaju manje socijalnih, emocionalnih i problema u ponašanju.

Istraživači su takođe primetili da deca starijih majki imaju bolje jezičke i društvene veštine od svojih vršnjaka koje su rodile mlađe mame. Ovo se pokazalo istinito bez obzira na druge faktore kao što su okolina, obrazovanje i finansijska situacija.

Slične studije su nagovestile koristi starijeg materinstva. Ova studija iz 2016. godine je otkrila da žene koje su rodile svoje prvo dete nakon 25. godine imaju 11 odsto više šanse da dožive najmanje 90 godina nego mlađe mame, dok je studija iz 2014. godine otkrila da žene koje rode poslednje dete nakon 33. godine imaju 50 odsto više šanse da dožive 95 godina. Nijedna od ovih studija nije razmatrala zašto starije majke mogu da žive duže nego mlađe, ali bi moglo biti da su žene koje rode decu kasnije u životu zdravije ili im njihove godine nalažu da kasnije sebi olakšaju starost.

Prednosti mladih majki

Najveći negativni faktori povezani sa odlaganjem rađanja su zdravlje i energija. Sasvim je tačno da trudnoća i porođaj mogu biti teži za starije nego za mlađe mame. U razvijenom svetu napredna medicinska pomoć ublažava većinu ovih problema. Što se tiče dileme o energiji, to je individualno, kao što je i svaka mama drugačija.

Naravno, postoje i brojne prednosti kad imate decu u mlađim godinama. Mlađe žene se uglavnom lakše i brže oporavljaju od trudnoće i porođaja nego starije. Žene koje pokušavaju da rode decu u svojim mlađim godinama takođe imaju manje problema sa plodnošću, a ako se ti problemi pojave, imaju više vremena da pređu na druge opcije.

Mlađe majke takođe imaju više vremena da uživaju u majčinstvu, kao i u tome da budu bake u odnosu na starije mame. Kada rodite decu u mlađim godinama, povećavaju se šanse da vaša deca imaju duži i jači odnos sa bakom i dedom – a možda čak i sa prabakama.

Iako studije pokazuju da su starije majke strpljivije sa svojom decom, one takođe pokazuju da je verovatnije da će mlađe mame sesti na pod i igrati se s decom.

Foto: pixabay.com

Takođe, mlađe mame se lakše mogu prilagoditi glavnim životnim promenama koje donosi beba jer nisu mnogo ušle u rutinu oko posla i kuće. Ako se vaša deca osamostale i odu iz kuće u vašim četrdesetim, a ne u pedesetim i šezdesetim godinama, znajte da ćete imati više vremena kasnije u životu da uživate u novoj slobodi. Takođe, možete postati baka mnogo ranije u životu nego starije mame.

Poenta je u tome da postoje i prednosti i nedostaci da rodite dete u bilo koje doba. Na vama je da odlučite šta je najbolje za vas i vašu porodicu. Na kraju krajeva, pravo doba za vas da imate bebu – ako tako odlučite – su bilo koje godine kada mislite da je to najbolje za vas.

 

Izvor: mnn.com

Prevod: Dragana Martinović/MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime