Da li i vi imate “nezgodnu” bebu?

0
Foto: pixabay.com

Nijedan roditelj ne očekuje da ima “nezgodnu” bebu. Dani trudnoće su obojeni ružičasto-plavo, sa slikom bebe koja guče, smeje se, mirno spava, plače samo kada je gladna i izrasta u slatko, kooperativno dete. Dreka neutešne bebe koja se rita, malo dete koje vrišti, pripadaju drugim roditeljima koji su sve radili pogrešno i plaćaju cenu.

Potom, kod roditelja poput vas, samo nekoliko nedelja pošto je vaša savršena beba rođena, stvarnost ruši fantaziju. Odjednom, baš vaša beba plače sve vreme, neće da spava ili izgleda večito nesrećna i nezadovoljna, a vi se pitate gde ste pogrešili.

Odgovor na pitanje je da verovatno ne grešite, osim što ste vašem potomku preneli neke nezgodne gene; bebin temperament izgleda ima više veze sa nasleđem nego sa okruženjem.

Organizacija bebinog okruženja može, međutim, da promeni uticaj urođenog temperamenta na budući razvoj. Posvećivanjem veće pažnje podsticanjem, na primer, pošto nezgodna deca često imaju IQ veći od prosečnog. Dete koje, uz pomoć mame i tate, uči da usmerava i razvija urođene karakterne crte, transformišući ih iz mogućnosti u preimućstva, može od nemogućeg i problematičnog deteta da postane uspešna odrasla osoba.

Uloga roditelja u tim metamorfozama je ključna. Prvi korak predstavlja identifikacija koji od različitih tipova karaktera, koji se vezuje za teško ponašenje, vaša beba pokazuje (neke i kombinuju).

Vaša beba je ono što zovu beba sa najnižim pragom osetljivosti. Mokra pelena, uštirkana odeća, visok izrez oko vrata, jako svetlo, glasna muzika, ćebe koje bocka, hladan ležaj – jedno od toga ili sve mogu prekomerno da uznemire bebu ekstra osetljivu na čulne nadražaje. Kod neke dece svih pet čula veoma se lako preopterete, kod drugih samo jedno ili dva. Bavljenje decom koja imaju nizak prag čulne osetljivosti zahteva generalno smanjenje nivoa čulnih nadražaja, kao i izbegavanje specifičnih stvari koje primetite da uznemiravaju bebu, poput:

  • osetljivost na zvuk: smanjite buku u kući, pričajte i pevajte bebi tiho i zamolite i ostale da tako rade
  • svetlo ili vizuelna osetljivost: zamračite sobu zavesama da bi beba mogla duže da spava ujutru ili tokom dana, izbegavajte veoma jako svetlo. Nemojte joj odjednom pružati previše vizuelnih stimulacija – stavite joj samo jednu igračku u krevetac i izbegavajte igračke jarkih boja.
  • osetljivost na ukus: ako vaša beba sisa i ima loš dan jer ste jeli tešku hranu, možda je uzrok neprijatan miris vašeg mleka; ako se hrani adaptiranim mlekom, pokušajte sa adaptiranim mlekom drugog ukusa. Kada uvedete čvrstu hranu, prihvatite činjenicu da vaša beba neće uživati u svakom ukusu i možda će neke potpuno odbijati.
  • osetljivost na dodir: vodite računa o odeći, temperaturi vode za kupanje i sobe u kojoj beba boravi, a pelene menjajte često (verovatno će bolje prihvatiti one za jednokratnu upotrebu nego pamučne). Mali procenat beba je toliko osetljiv na dodir da odbija da ih držite ili mazite. Ako je to ipak slučaj sa vašom bebom, brigu i ljubav izrazite rečima i očima umesto fizičkim dodirom.
  • osetljivost na miris: neuobičajeni mirisi verovatno ne smetaju sasvim maloj deci, ali neka počinju negativno da reaguju na različite mirise pre nego što napune godinu dana. Ako je vaša beba osetljiva na mirise, uklonite one jake kada možete.
  • osetljivost na podsticaje: glasan govor, užurbani pokreti, suviše igračaka, previše ljudi u okolini, previše aktivnosti u jednom danu – sve to može da uznemiri bebu, pa sa takvim bebama treba biti nežan i spor. Da biste pomogli takvoj bebi da bolje spava, izbegavajte aktivne igre pred spavanje, zamenite ih umirujućim toplim kupanjem i tihim pričama ili uspavankama. Često bebi može da pomogne i tiha muzika da se smiri.

Život sa “nezgodnom” bebom nije lak, ali je, uz puno ljubavi, strpljenja i razumevanja moguć i na duži rok čak može doneti i nagradu.

Pre nego što zaključite da je vaša beba jedna od “nezgodnih”, treba da se uverite da ne postoji skriveni fizički uzrok njenog problematičnog ponašanja. Opišite pedijatru svoju bebu kako bi eventualno medicinsko objašnjenje – bolest ili alergija – bilo isključeno. Često se uzrok bebinog “nezgodnog” ponašanja krije u grčevima koji je muče, zubićima koji se spremaju da niknu, alergiji na adaptirano mleko ili neku čvrstu hranu ili je beba bolesna ili će se tek razboleti.

Priređeno iz knjige “Šta da očekujete u prvoj godini” Hajdi Murkof

MamaKlik.rs

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime