Čitanje naglas podstiče dobro ponašanje kod dece

0
Foto: pixabay.com

Čitanje naglas deci nije samo način da se zabave i zavole knjige u ranom uzrastu, već je i ključna stvar za njihov lični i društveni napredak. Tako bar pokazuju rezultati studije koja je nedavno objavljena u američkom naučnom časopisu Pediatrics.

Tako jednostavna aktivnost kao što je čitanje naglas kod dece podstiče dobro ponašanje i razvija bolje držanje pažnje. Istraživanje je obuhvatalo decu iz 675 siromašnih porodica, od čega je 225 porodica bilo uključeno u roditeljsko-edukativni program po imenu Video Interaction Project iliti VIP.

Porodice u okviru VIP projekta bile su kratko obučavane od strane stručnih lica šta da rade i kako da se uključe u program ranog razvoja sa svojom decom. Nakon toga su im davane knjige i igračke i snimani su po pet minuta, dok se igraju i čitaju svojoj deci. Po završetku snimanja, mogli su na licu mesta da pregledaju snimak i sa stručnim licem rastumače kako su deca reagovala na ova vid pozitivnog roditeljstva. A rezultati su bili više nego interesantni.

čitanje naglas detetu
Naime, jedan od rezultata istraživanja pokazao je kako trogodišnja deca koja su bila uključena u VIP program, imaju daleko manje šanse da budu agresivna ili hiperaktivna nego deca iz kontrolne grupe istog uzrasta. Istraživači su bili zainteresovani da vide hoće li se to ponašanje održati i nakon završetka istraživanja, te su decu posetili godinu i po dana kasnije i rezultati su bili više nego pozitivni. Primećeno je da su ta deca imala manje problema u ponašanju i bolji fokus nego vršnjaci koji nisu bili u kontaktu sa studijom ili VIP programom.

Zato, ma koliko da ste zauzeti ili umorni, možda odsutni i neraspoloženi, otklonite sve to makar na par minuta zbog svoje dece. Pronađite neko vreme da im se u potpunosti posvetite i pročitate po koju priču. Kao što istraživanje pokazuje, čak i 5 minuta čini čuda za njihov razvoj, što je vrlo važno naročito u ranom uzrastu.

Izvor: Moderna mama

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime