Četiri stvari o kojima treba da razmislite pre nego što vaš mališan pređe u sopstveni krevet

0
Foto: pixabay.com

Bilo da vaš mališan spava u svom krevecu ili sa vama u krevetu, prelazak u sopstveni krevet i zasebnu sobu predstavlja veliki događaj i značajno iskustvo. Ono za vaše dete treba da bude uzbudljivo, a nikako traumatično. Za početak je najbitnije da pravilno procenite kada je vaše dete spremno na ovaj korak. Na svu sreću, postoje mnoge opcije kako da ovaj događaj postane pozitivno iskustvo, a mi vam donosimo nekoliko saveta:

 1. Ne postoji pravi uzrast

  Proces prelaska spavanja na velikom dečjem krevetu je jedinstven za svako dete. Neka deca počnu da spavaju na krevetu već sa osamnaest meseci, a neka mnogo kasnije. Veoma je bitno da utvrdite fizički i emocionalni razvoj deteta, kao i to da li je mališan vezan za svoj krevetac. Najvažniji znak da vaše dete ne treba više da spava u krevecu je kada pokušava da izađe iz njega, ako se buni ili odbija spavanje. Ako je dušek u najnižem položaju, a grudima već dodiruje vrh stranice kada stoji, nemojte čekati stvarni pokušaj preskakanja. Vaše dete u tom slučaju sigurno može da se prevali preko stranice kreveca, pa nije bezbedno da koristi krevetac kako ne bi pao. Veliki kreveti bi takođe trebalo da imaju zaštitnu ogradu kako bi sprečili pad u toku noći. Ukoliko je vaše dete starije i lepo komunicira, dozvolite mu da sam izrazi želju kada bi želeo da počne da spava u sam u svom krevetu.

   

 2. Postavite sebe u detetovu ulogu

  Vaše dete može da zatraži da spava u velikom krevetu kako bi bilo poput nekog drugara, brata ili sestre. Međutim, nema razloga da žurite s tim. Takođe, nemojte mališana terati da oslobodi krevetac za novog brata ili sestru – on će se već suočiti sa mnogo emocija kada beba dođe. Ako odlučite da dete počne da spava u većem krevetu dok ste trudni, uradite to najmanje dva meseca pre termina porođaja kako bi ono imalo dovoljno vremena da se prilagodi. Izbegavajte i da ovu promenu napravite dok se u detetovom životu odvijaju druge značajne promene, kao što su prestajanje sisanja, polazak u vrtić ili navikavanje na nošu.

   

 3. Osigurajte sve kako bi dečja soba bila bezbedna

  Pre nego što vaš mališan prestane da spava u krevecu (odakle ipak nije mogao da izađe bez vas), pregledajte svaku prostoriju u kući i sklonite stvari koje su potencijalno opasne za njega. Ako imate visoke stepenice u kući, stavite ogradicu na vrh i na dno stepenica. Pričvrstite police za knjige za zid, kao i televizor, a na fioke i vrata od ormara stavite zaštite kako dete ne bi moglo da ih otvori. Takođe, proverite da li ste na svaku utičnicu stavili zaštitnu plastiku.

   

 4. Postoje različite opcije kao prelazna rešenja

  Ukoliko niste sigurni da li bi dete želelo veliki krevet ili se brinete da će on biti previsok za njega, uvek možete postaviti dušek od kreveca (ili kreveta) na pod i na taj način napraviti krevet za prvo vreme. Njega možete i ograditi kako bi se vaše dete osećalo sigurno. Takođe, postoje i mnogi kreveti koji imaju mehanizam produživanja, pa praktično rastu sa vašim detetom. Uključite vaše dete u ceo proces biranja. To će mu pomoći da lakše prihvati promenu i bude uzbuđeno zbog nje. Neka vaš mališan sam odabere posteljinu za novi krevet, kao i knjige koje ćete zajedno čitati pred spavanje!
    

Savet za kraj – budite spremni na uobičajenu zbrku

Vaš mališan će možda plakati i insistirati na tome da želi svoj krevetac nazad. Ostanite smireni i očekujte da mu treba mesec ili dva kako bi se potpuno prilagodio novom mestu za spavanje. Novootkrivena sloboda takođe može dovesti do toga da mališan pravi mnogo izleta – vi ga stavite u krevet da spava, a on izađe, vratite ga u krevet, on ponovo izađe iz njega. U tim situacijama ga treba mirno vratiti u krevet i objasniti mu da je vreme za spavanje i da treba da ostane u svom krevetu. I zapamtite – jednom kad se vi i mališan odlučite za krevet nemojte posustajati i menjati odluku. Na taj način ćete samo zbunjivati dete. Ukoliko se u toku noći vaš mališan uplaši, svakako mu pružite utehu ili i dozvolite da se ponekad ušunja u vaš krevet, ali sledeće veče svakako opet pokušajte da vaše dete spava u svom krevetu. 

Prelazak u veliki krevet i zasebnu sobu nije mali događaj u životu deteta. Budite tu za njega, pružite mu oslonac i ohrabrenje i malim koracima ostvarićete veliku pobedu!

Autorka: Dragana Martinović

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime