Budite novorođenče u toku noći da sisa

0
Photo: pixabay.com

Već od prvih dana, kada mama i beba dođu kući iz porodilišta, novopečene roditelje zatrpavaju pitanjima kako je beba, da li mnogo plače. Postavi se tu i najvažnije pitanje od svih:”Da li se beba budi u toku noći”.
Neprospavane noći su nešto na šta te pripremaju i čime te plaše još od prvog plusa na testu. Majke čija se deca ne bude u toku noći gledamo sa divljenjem, a njihova deca za nas su deca sa druge planete.

Svaki novi roditelj na svojim plećima oseća teret i obavezu da mu dete prespava celu noć... No, ovo nikako nije dobra praksa, barem ne u prvim nedeljama detetovog života. Pedijatri savetuju da novorođenčad ne bi trebalo da prespavaju celu noć u kontinuitetu. Novorođenčad treba da jedu minimum na tri-četiri sata, jer ako su dugo bez mleka, brzo dehidriraju i opada im nivo šećera u krvi.

Ako roditelji primete da bebe čvrsto spavaju cele noći, to može da bude znak da nešto nije u redu jer san duži od sedam sati u kontinuitetu je često pokazatelj da novorođenče ima neki oblik žutice.

Ukoliko je u pitanju žutica kod bebe, potrebno je insistirati na tome da bebu dojite što češce. Mamino mleko ima laksativni efekat na bebu, beba često kaki i na taj način se oslobađa viška bilirubina koji je i uzrok žutice. Česti podoji će uticati na brži i lakši oporavak bebe.

Dojenje prema utvrđenoj satnici je prevaziđeno, naročito u prvih šest nedelja, dok se lučenje mleka ne stabilizuje i dok beba ne počne da napreduje. Često stavljanje bebe na dojku podstiče stvaranje prolaktina u maminom organizmu, što utiče na povećanje količine mleka u dojkama. Novorođenče treba nežno razbuditi blagom masažom stopala ili presvlačanjem, a zatim ga podojiti.

Kada je vreme za jelo?

U prvim danima i nedeljama, noć predstavlja važno vreme za jelo. Bebe po rođenju nemaju dovoljan kapacitet želuca, te one ne mogu dovoljno da pojedu za večeru i da im to bude dovoljno za celu noć. U prvim danima bebe se najčešće noću bude zbog gladi. No slabašnije bebe, ili one koje imaju žuticu ili nizak nivo šećera u krvi teško se razbuđuju i ne mogu se probuditi čak ni ako su gladne. Zbog toga je važno da ih tada mama ili tata probude za jelo.

Nakon šest nedelja, bebu možete pustiti da preskoči noćni obrok i da spava do jutarnjeg obroka.

Nakon mesec, dva, kada beba prespava celu noć, a napreduje u težini, tada je sve u redu. Tada roditelji ne treba da brinu ni ako beba spava duže od osam sati u toku noći.

No, dok roditelji nisu sigurni koliko beba zaista dobija na težini, trebalo bi da je bude. 

 

Zato pustite bebu da sama izbaci noćni podoj kada za to dođe vreme i budite je za jelo u toku noći u prvim danima.

MamaKlik.rs

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime