Brzi, neodoljivi kolač: Kremasti tiramisu

0

Čak i ljudi koji ne vole kafu, ne mogu odoleti neodoljivom desertu – tiramisu kolaču. Zbog njegove kremaste strukture vole ga sve generacije. Lako se pravi, pa može biti idealna opcija kada poželite nešto slatko, a ne možete puno da boravite u kuhinji (jer svi znamo da od dece nemamo previše vremena za bilo šta drugo, zar ne?). Sjajan je odabir i leti, ali i zimi kada aroma ruma greje naše nepce.

U ovaj malo drugačiji recept se stavlja i bela čokolada i (standardno) slatka pavlaka, pa ne morate stavljati dodatni šećer. Ipak, ukoliko ga jedu manja deca, nes kafu možete zameniti kakaom ili mlekom i njime kvasiti piškote.  

Sastojci:

* 400 g piškota

* 1 dl mleka

* kašika ruma

* kesica nes-kafe (ili kakaa)

Za fil:

* 500 g maskarponea

* kašika arome vanile

* kesica nes-kafe (ili kakaa)

* 200 g bele čokolade

* 1 kremfiks

* 500 ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

* 50 g kakao praha

Priprema:
Nes-kafu izmešajte s ključalom vodom, dodajte mleko i rum. Ako pravite za decu, napravite kakao u jednu srednju šolju. Piškote skratite na visinu kalupa od 26 cm. Namočite ih s jedne strane u kafu, pa složite uz ivicu kalupa, a pokrijte i dno. Drugu kesicu nes-kafe rastopite u tri kašike vruće vode. Maskarpone stavite u veću posudu i dodajte mu istopljenu kafu, aromu vanile i sve dobro promešajte. Belu čokoladu otopite, pa je lagano ulijte u maskarpone uz mešanje. Slatku pavlaku umutite mikserom, dodajte kremfiks, pa sjedinite sa maskarponeom. Polovinu fila stavite na piškote. Preostale piškote izlomite na komadiće i poprskajte kafom. Utisnite u fil i pospite kakaom. Na to rasporedite ostatak krema i izravnajte površinu. Po vrhu pospite preostalim kakaom.

Tiramisu odraslima možete služiti uz šoljicu nes ili turske kafe, a deci uz neko bobičasto voće na vrhu.

Prijatno!

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime