Brz i lak kolač sa breskvama

0

Leto još uvek traje i definitivno treba da se iskoriste sve one divne stvari koje nam ono daje. Ovih meseci svi najviše volimo da odemo na pijacu i uživamo u izboru voća. Ma, prosto ne znate odakle početi sa kupovinom!

E baš u tom raspolozenju vam donosimo jedan letni kolač koji možete praviti sa breskvama ili kajsijama ako su vam draže.

Za njega kažu da je poznat pod nazivom “Francuski kolač”, a kad su Francuzi i slatko u istoj rečenici ne trebate sumnjati u ukus koji vas čeka.

PRIPREMA JE, KAO ŠTO STE I OČEKIVALI, BRZA I LAKA!

Potrebni sastojci

  • 4 do 5 breskvi
  • cimet
  • komadić putera za mazanje kalupa
  • 3 jajeta
  • 100 g šećera ili dve kašike meda
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • 2 kašike likera od narandže ili ruma
  • 90 g brašna
  • 4 zdrobljena keksa (petit ili plazma)
  • 250 ml mleka

Breskve oguliti, prepoloviti i narezati na deblje šnite.Okrugli (keramički) kalup obima 28 cm namastiti komadićem maslaca, pa na dno poslagati breskve i posipati ih cimetom.

Umutiti jaja sa šećerom, dodati ekstrakt vanilije, prstohvat soli i liker. Postepeno, uz stalno mešanje, dodavati brašno i krupno izmrvljeni keks.

Na kraju uliti mleko i mešati dok se ne dobije glatka smesu slična
onoj za palačinke. Preliti preko breskvi u kalupu.

Staviti u zagrejanu rernu na 190 C i peći oko 35-40 minuta.

Pečeni kolač posipati sa  šećerom u prahu. Ostaviti kolač da se malo odmori, pa servirati ohlađen. Kolač možete poslužiti uz kuglu sladoleda od vanile ili uz neki domaći, ledeni čaj.

Prijatno! 🙂

Povezani Postovi

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime