BOLJE OD NUTELE: Zdrav, domaći kremasti namaz od lešnika

0
Foto: pixabay.com

Jedan od najpopularnijih čokoladnih namaza, koji se u reklamama prikazuje kao zdrav, zapravo je vrlo kaloričan i prepun štetnog šećera – u dve kašike namaza krije se čak 21 g šećera, odnosno pet kockica šećera.

Među sastojcima tog popularnog čokoladnog namaza su i mleko u prahu, koje sadrži štetni oksidirani holesterol, palmino ulje, koje se smatra kancerogenim i čija proizvodnja ugrožava našu planetu, te štetni sojin lecitin koji se koristi kao konzervans.

Zbog svega toga mi smo se odlučili da nezdrav čokoladni namaz zamenimo onim zdravijim – bez štetnih sastojaka i rafinisanog šećera.

Za pripremu ovog namaza trebaće vam lešnici, kakao prah, ekstrakt vanile, kokosovo ulje i med.

Organski lešnici i sirovi kakao, koji obiluju vlaknima i moćnim antioksidansima, čine ovaj namaz zaista zdravim izborom. Rafinisani šećer zamenili smo prirodnim zaslađivačem, poput meda (ili javorovog ili agavinog sirupa), koji daje snažan podsticaj vašem imunitetu. Naša preporuka je domaći, kvalitetni med.

Ovaj namaz od lešnika možete bez griže savesti da mažete na integralni hleb i palačinke, možete ga dodavati u mafine i druge poslastice ili jednostavno pojesti kašičicu – dve kada vas uhvati nezaustavljiva želja za slatkim (pritom ćete u organizam uneti samo prirodne šećere iz meda ili javorovog sirupa).

Sastojci:

  • 2 šoljice domaćih lešnika
  • 1/3 šoljice prirodnog zaslađivača (meda ili javorovog sirupa)
  • 1/4 šoljice kvalitetnog sirovog kakao praha
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/8 kašičice himalajske soli

Priprema:

Zagrejte rernu na 190 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje, pa po njemu rasporedite lešnike. Pecite ih u rerni 12-15 minuta.

Potom prebacite tople lešnike u posudu s poklopcem pa protresite kako biste im uklonili ljusku (ili ih stavite u čistu krpu pa protrljajte kako bi se ljuska odvojila). Očišćene lešnike ubacite u multipraktik ili kvalitetni blender, te postupno dodajući otopljeno kokosovo ulje blendirajte oko 5 minuta – sve dok ne dobijete teksturu maslaca.

Blendiranim lešnicima dodajte prirodni zaslađivač (med ili javorov sirup), kakao prah, ekstrakt vanile i so. Ponovo malo blendirajte kako bi se sastojci lepo povezali i vaš čokoladni namaz je gotov.

Prebacite u teglu sa poklopcem i čuvajte u frižideru do nekoliko nedelja. Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa

Povezani Postovi

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime