Bez liste čekanja za vrtiće – cilj u novoj godini

1
Foto: pixabay.com

Beograd bez liste čekanja za upis u vrtiće, najvažniji je zadatak Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu u 2018. godini.

Do 1. septembra, ako sve bude išlo po planu nadležnih, državni vrtići će biti “prošireni” sa oko 2.000 mesta, a sa dodatnim kapacitetima u privatanim obdaništima uz subvenciju grada, lista čekanja bi do kraja godine trebalo bi da bude ukinuta ili svedena na minimum.

Govoreći za “Novosti” o planovima za ovu godinu, Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, ističe da je po iznosu koji dobija iz gradske kase od 19 milijardi dinara ovaj sektor drugi korisnik, odmah iza GSP. Gak ističe da će se nova mesta u državnim vrtićima, osim završetkom obdaništa u Altini i Ovči, dobiti i preuređenjem poslovnih prostora koji su u vlasništvu opština.

Prvo “useljenje” mališana očekuje se na Vračaru, gde je potrebno samo opremiti prostor od 800 kvadrata, koji je ustupila opština, a u njemu će boraviti od 150 do 200 dece.

U planu je rekonstrukcija objekta na Zvezdari, kao i adaptacija prostora u Kosovskoj ulici u Surčinu, gde je bio smešten katastar – navodi Gak. – Takođe, preuređenjem i dogradnjom sprata, jedna zgrada u Sopotu biće pretvorena u vrtić. U toku su razgovori sa firmom koja je gradila objekte u Vodovodskoj ulici, oko zakupa depandansa od 650 kvadrata u kome će biti vrtić.

Sekretar naglašava da će se na ovaj način, kao i preuređenjem dela prostora u školama koje su u programu racionalizacije mreže, dobiti oko 2.000 mesta.

Ušteda u gradskoj kasi kada bi se, umesto izgradnje novih vrtića preuredili prostori u školama sa malo đaka, iznosila bi oko milijardu dinara.

NEUPISANO 3.500 MALIŠANA

Prošle godine u državne vrtiće je upisano 12.000 mališana, a toliko ih boravi u privatnim obdaništima uz subvenciju grada.

Lista čekanja je drastično smanjena i trenutno se na njoj nalazi oko 3.500 dece, a u aprilu prošle godine ih je bilo čak 10.000. Prepolovljen je i broj neupisanih mališana iz prioritetnih grupa. Krajem 2016. godine bilo ih je više od 4.000, a sada ih je 2.178.

PANIK-TASTERI

Prema novim zakonskim odredbama, koje su nedavno usvojene, neophodno je da svi vrtići imaju panik-tastere i alarmni sistem. Kako najavljuju iz gradskog sekretarijata, tokom godine sva obdaništa će biti obuhvaćena novim bezbednosnim merama.

Izvor: Novosti

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime