Beogradska škola zabranila je telefone na nastavi – šta o tome misli Ministarstvo, a šta roditelji?

0

Po našem zakonu, korišćenje mobilnih telefona na času spada u teže povrede obaveze učenika, ali, u praksi, ovakve povrede dešavaju se često. Kako se sa ovim problemom nose škole u Srbiji?

U Srbiji je čak 87 posto roditelja za zabranu mobilnih telefona u školama, pokazuje istraživanje Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije. Gotovo da ne postoji dete koje nema telefon, ali, da li je neophodno koristiti ga u školi?

Zloupotrebe poput prepisivanja na času, snimanja nastavnika, ismejavanja vršnjaka na društvenim mrežama, pa čak i promene sadržaja na pametnim tablama, nisu novost.

Ovaj problem je donekle rešila OŠ “Josif Pančić” u Beogradu, koja u skladu sa zakonom i pravilnikom škole, već dve godine sprovodi zabranu korišćenja mobilnih telefona.

Mi smo imali ogroman problem oko mobilnih telefona koji su postali problem u svakodnevnom radu. Morali smo da reagujemo, da napravimo jedan dogovor sa roditeljima koji će oni potpisati, gde smo obavestili da se mobilni telefon koristi samo na odmoru, odnosno posle nastave – kaže Milan Bajić, direktor OŠ “Josif Pančić”.

U slučaju kršenja zabrane, nastavnik ima pravo da detetu oduzme telefon koji završava kod direktora. U OŠ “Drinka Pavlović”, to nije dovoljno, pa direktor predlaže konkretne mere:

– U zakonu piše da se mobilni ne može koristiti na času, ako te stvari ne daju rezultate kakve smo očekivali, a to je da uvedemo ono što je normalno u svim drugim zemljama – to su ometači za signale – rekao je Jole Bulatović, direktor OŠ “Drinka Pavlović”.

Našoj deci se ne može zabraniti ono što je svima dostupno – poruka je Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije.

Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da želi da napome da nisu ni za kakve rigorozne mere i da ukoliko treba uvoditi neke zabrane, pre svega moramo ispitati sve prednosti ali i neke mane eventualnih zabrana.

– Ono što napominjemo kao važno jeste da mobilni telefoni i drugi digitalni uređaji ne treba ni na koji način da ometaju proces nastave, naprotiv, oni treba da budu sastavni deo obrazovnog procesa – rekla je Matić.

O ovoj zabrani se posebno govori nakon toga što su francuski osnovci u novu školsku godinu krenuli bez mobilnih telefona.

Izvor: RTS

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime