BEOGRAD: Lakša procedura za refundaciju novca za privatne vrtiće

0
Foto: pexels.com

Roditelji u Beogradu čija deca idu u privatne vrtiće uz subvenciju grada, će od decembra moći lakše, uz samo jedan obrazac godišnje, da dobijaju povraćaj novca.

Ovo je najavio sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima više od 160 privatnih predškolskih ustanova u Beogradu, koje su u sistemu subvencija grada. Gak je tom prilikom predstavio novi obrazac koji će roditelji čija deca borave u 240 privatnih vrtića na teritoriji Beograda potpisivati samo jednom.

Prema Gakovim rečima, roditelji od 1. decembra neće morati da svakog meseca podnose zahteve za refundaciju novca,  već će to raditi jednom, a zahtev će trajati dok traje rešenje o refundaciji.

On je dodao da će novom procedurom privatni vrtići slati online izvod iz banke i potvrdu o dolaznosti deteta u vrtić, a onda će grad Beograd isplatiti nadokadu za boravak dece u privatnim vrtićima, što će, kako je ocenio, ubrzati ceo proces.

Do sada su roditelji do 14. u mesecu morali da plaćaju privatan vrtić, dok je grad Beograd refundirao 80 odsto novca oko 20. u mesecu. Očekujen se da će pojednostavljivanjem procedure nadoknada biti isplaćivana u prvoj polovini meseca.

“To je prvi korak ka pojednostavljenju procedure, a potpuno pojednostavljenje će se postići digitalizacijom svih zahteva kako bismo naredne godine došli do toga da roditeljima u prvoj polovini meseca uvek vratimo refundaciju”, kazao je Gak u Gradskoj upravi.

Ovo očekuju da se desi u februaru ili martu naredne godine.

Subvencionisanim boravkom u privatnim vrtićima trenutno je obuhvaćeno oko 12.000 dece, zbog čega je i rešeno da se proceduda za dobijanje subvencija skrati i pojednostavi.

Gak je takođe i apelovao na roditelje da pažljivo čitaju ugovore koje potpisuju sa privatnim vrtićima, s obzirom na to da su neki već usvojili preporuke da se cena vrtića u danima kada dete odsustvuje umanji za 50 odsto, kao što je to u državnim.

“Verujem da će to do kraja tržište samo urediti, ali je važno da roditelji obrate na to pažnju kada čitaju ugovor”, rekao je Gak.

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime