Bebe i leto: Nevolje sa stomačićem

0

Ništa toliko ne uznemirava roditelje kao “kvar” u bebinom stomačiću, koji može izazvati povraćanje ili stolicu svakih sat vremena. Evo zašto te nevolje nastaju i kako se rešavaju…

Ako ste novopečena majka, sigurno ste se već navikli na izbljuckanu odeću i pelene ispunjene “spektakularnim” sadržajem čitavog raspona boja i tekstura. Međutim, povraćanje i proliv zahtevaju apsolutnu pažnju i reakciju istoga trenutka jer mogu uzrokovati dehidrataciju koja je naročito opasna kod beba i male dece.

Dakle, kako ćete znati da vaše dete muči stomačić? Šta možete učiniti u tom slučaju? Da li postoje mere zaštite?

SIMPTOMI

Sve bebe bljuckaju mleko nakon obroka, ali ako su u pitanju velike količine mleka ili neke druge hrane, to može biti znak nekog oboljenja.

Slično tome, sasvim je normalno da bebe koje se hrane isključivo mlekom, a naročito one koje sisaju, imaju tečniju stolicu. Međutim, učestala meka ili vodenasta stolica može ukazivati na ozbiljniji problem koji zahteva hitno reagovanje.

Ukoliko je stolica vaše bebe vodenasta, ispunjava celu pelenu i neprijatnog je mirisa, najverovatnije se radi o stomačnim tegobama.

ŠTA SVE MOŽE BITI UZROK?

Proliv i povraćanje mogu biti simptomi nekoliko oboljenja!

VIRUSNA INFEKCIJA

Virus je najčešći uzročnik stomačnih infekcija ili gastroenteritisa. Lako se prenosi kroz vazduh ili preko ruku. Izaziva mučninu, povraćanje i proliv, ali vašoj bebi biće bolje već nakon nekoliko dana.

BAKTERIJSKE INFEKCIJE

Uzročnik gastroenteritisa može biti bakterija iz hrane koja nije propisno pripremljena ili čuvana ili, na primer, iz nesterilisane flašice za mleko. Zato treba da povedete računa o higijeni i ispravnosti, kako namirnica, tako i predmeta s kojima beba dolazi u kontakt.

ALERGIJA NA ODREĐENE NAMIRNICE

Neke bebe ne podnose određene vrste namirnica, zbog čega se javljaju i stomačne tegobe. Tokom faze prelaska na čvrstu hranu, postepeno uvodite nove namirnice (jednu po jednu), ostavljajući dovoljno vremena da utvrdite kako vaša beba reaguje na njih. Konzumiranje određenih namirnica (u ishrani majki koje doje) često uzrokuje stomačne tegobe kod dece. Dakle, ako vaše čedo ima proliv, a nema drugih tegoba, analizirajte svoju ishranu!

OSTALI UZROCI POVRAĆANJA

 • Povraćanje može ukazivati na infekciju uha, prehladu, grip ili neki ozbiljniji problem, kao što je meningitis. Zbog toga treba obratiti pažnju na simptome kao što su visoka temperatura, bolovi, osip…
 • Refluks – tada se mleko vraća zbog loše propustljivosti “poklopca” koji se nalazi na vrhu želuca. To je prilično česta pojava kod beba, a s vremenom se povlači sama od sebe. Do tada, gledajte da zaštitite svoju i detetovu odeću – u protivnom biće stalno flekava!
 • Ukoliko beba povraća u velikim mlazovima, a čini se da je i dalje veoma gladna, možda se radi o stenozi pilorusa. U tom slučaju hrana ne može da nastavi svoj put iz želuca u ostale delove sistema za varenje, pa se izbacuje napolje. Ova pojava je mnogo češća kod prvorođene dece i kod dečaka. Rešava se vrlo jednostavnim operativnim zahvatom.

KAKO POMOĆI BEBI

 • Nastavite da dojite. Bebe koje sisaju ređe pate od gastroenteritisa, a ako se i dogodi da obole – obavezno nastavite da je dojite.
 • Ukoliko hranite bebu na flašicu, dajte joj vodu umesto mleka. Ponudite joj malene gutljaje prokuvane, rashlađene vode. Ukoliko dojite, probajte da joj dajete prokuvanu i rashlađenu vodu između podoja. Podstičite bebu da pije, čak i ako ne može da zadrži svu tečnost koju je konzumirala.
 • Nemojte se uspaničiti ako dete gubi u težini. Najvažnije je da joj redovno dajete vodu da ne bi dehidrirala. Čim se oporavi, povratiće težinu i nastaviti da napreduje.

KADA TREBA ZATRAŽITI POMOĆ

Ako beba izgleda loše ili pokazuje bilo kakav znak dehidratacije, odmah je odvedite na pregled. Takođe, instinktivan osećaj da sa vašom bebom nešto nije u redu sasvim je dovoljan razlog da se obratite pedijatru.

ŠTA DOKTOR MOŽE DA URADI

Pedijatar će utvrditi uzrok stomačnih tegoba i odrediti adekvatnu terapiju. On će možda propisati rehidrirajuće napitke (elektrolite) radi nadoknade tečnosti i bitnih materija koje je beba izgubila usled povraćanja i proliva.

Iako se sredstva za rehidrataciju mogu kupiti u svakoj apoteci i pogodna su i za sasvim malu decu, nikada ih nemojte koristiti bez prethodne konsultacije sa stručnom osobom.

Ukoliko je u pitanju teži stepen dehidratacije, sasvim je izvesno da će beba biti zadržana u bolnici radi intravenozne nadoknade izgubljene tečnosti i bitnih materija.

MERE ZAŠTITE

Dojenje je najbolji način sprečavanja stomačnih infekcija! Ove vrste problema izuzetno se retko javljaju kod beba koje sisaju jer na ovaj način stiču imunitet protiv infekcija. Takođe, sprečite bebin kontakt s osobama obolelim od stomačnog gripa, a ukoliko je bolesna, nemojte je dovoditi u kontakt s drugom decom.

ČISTO I BEZBEDNO

Bebin imunitet još uvek se razvija, zbog čega naročito treba obratiti pažnju na higijenu.

 • Obavezno perite ruke nakon upotrebe toaleta ili menjanja pelena, kao i pre pripremanja hrane.
 • Kuhinjske krpe su leglo bakterija, zbog čega ih svakodnevno treba menjati. Najbolje je da perete sudove u toploj vodi i da ih potom ostavite da se osuše na vazduhu.
 • Ne dozvolite da kućni ljubimci (psi, mačke) šetaju po kuhinji.
 • Sterilišite flašice i ostali pribor za pripremu bebine hrane, sve dok dete ne napuni godinu dana.
 • Prve igračke i ključeve za zubiće takođe treba sterilisati, a kada dete postane pokretnije, povremeno pranje toplom vodom i sapunom biće sasvim dovoljno.
 • Ukoliko beba koristi cuclu, sterilišite nekoliko rezervnih koje ćete držati u sterilisanoj posudi.
 • Nikada nemojte “čistiti” cucle tako što ćete ih staviti u svoja usta!

OPREZ S MLEKOM

Flašice za mleko takođe su pogodne za razvoj mikroorganizama, te se držite pravila:

 • Flašicu s pripremljenim mlekom držite u središnjem delu frižidera jer u vratima nikada nije dovoljno hladno.
 • Vaša beba ne bi trebalo da koristi istu flašicu mleka duže od dva sata.
 • Koristite prokuvanu i rashlađenu vodu i kada pravite napitke, sve dok dete ne napuni godinu dana. Kada izlazite napolje, mleko u prahu i vodu nosite u zasebnim posudama, tako da ih možete lako pomešati kada dođe vreme za obrok.

PITANJE RAVNOTEŽE

U prvim mesecima bebinog života izuzetno je bitno da se pridržavate osnovnih pravila higijene, naročito kada je reč o pripremi, čuvanju i uklanjanju ostataka hrane. No, ako u tome preterate, vaša beba neće doći u dodir s mikroorganizmima i neće steći neophodnu otpornost na njih. Zato, vodite računa o osnovnim stvarima, ali nemojte paničiti zbog prašine u prostoriji ili ako vaša beba slučajno zgrabi igračku s poda i stavi je u usta.

DA LI JE MOJA BEBA DEHIDRIRALA?

Srećom, većina beba obično pati od stomačnih tegoba u blažem obliku. S obzirom na činjenicu da proliv i povraćanje mogu brzo dovesti do dehidratacije, obratite se doktoru ako je vaša beba mlađa od dva meseca ili ako uočite sledeće simptome:

 • suva usta i jezik,
 • upalost očiju i/ili fontanele,
 • tamna mokraća ili pelene koje su suve i po nekoliko sati,
 • letargičnost i nezainteresovanost za spoljašnje podsticaje,
 • opuštenost mišića,
 • odbijanje dva ili više obroka,
 • ubrzan rad srca.

UPOZORENJE

Ispovraćani sadržaj želuca zelene boje obično je, kod starijih beba i male dece, znak gastroenteritisa. Međutim, kod beba uzrasta do pet meseci ova pojava može biti simptom zamršenih creva, a to zahteva hitnu lekarsku intervenciju!

Povezani Postovi

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime