Alergija na proteine kravljeg mleka

0

U velikom broju alergija koje su stalno u porastu je alergija bebe na kravlje mleko. Pročitajte neke pojedinosti koje mogu da ukažu na ovu vrstu alergije i pomognu vam da je prepoznate i na vreme potražite lekarsku pomoć za svoju bebu.

Šta je alergija na proteine kravljeg mleka i kada se javlja?

Majčino mleko i kravlje mleko sadrže različite proteine, a kravlje mleko odnosno njegovi proteini mogu izazvati alergijske reakcije. Intolerancija ili nepodnošenje proteina kravljeg mleka nastaje kao posledica neadekvatne imunološke reakcije tela na protein. Ova reakcija je prolaznog karaktera i pogađa obično bebe u prvih pola godine ili kasnije, hranjene veštačkom ishranom, kravljim odnosno neadaptiranim mlekom. Sklonost ovakvoj imunološkoj reakciji se zna javiti i kasnije udruženo sa nepodnošenjem proteina jaja, pšeničnog brašna, soje, piletine… Javlja se uglavnom kod dece do dve godine, a vrlo retko kod starije dece, ali nije isključeno pogotovo posle bolesti creva.

Kako izgleda alergijska reakcija?

Alergija nije nasledna, ali sklonost ka alergiji jeste. Neki od simptoma alergije na proteine kravljeg mleka su: crvenilo oko usana, ekcem, koprivnjača, otoci u predelu lica, očiju ili drugih delova, proliv, povraćanje, teškoće sa disanjem, sporije napredovanje u telesnoj masi kod beba. Simptomi se javljaju obično odmah po uzimanju mleka, a zavisno od organizma mogu biti više ili manje izraženi. Dijagnozu postavlja lekar na osnovu anamneze, kliničke slike deteta, kao i laboratorijskih nalaza.

Lečenje

Kod lečenja dece koja imaju alergije na proteine kravljeg mleka glavnu ulogu imaju saveti lekara. Kod dece koja su dojena majčinim mlekom, kravlje mleko se ukida iz ishrane majci. Ostaloj deci, naravno, izbacuje se iz ishrane kravlje mleko i mlečne prerađevine, kao i kozije i ovčije mleko. U slučaju alergije daju se isključivo hipoalergene mlečne formule, takozvane formule bazirane na ekstenzivnom proteinskom hidrolizatu. Ovde treba biti oprezan jer formule bazirane na izolatu proteina soje takođe ne dolaze u obzir. Lekar će vam preporučiti kakvu dohranu da koristite, nemojte davati ništa na svoju ruku. Bebu treba dojiti što je duže moguće, a kravlje mleko ne uvoditi u ishranu prerano. Treba napomenuti da razblaživanjem kravljeg mleka vodom ne dobijamo ništa jer alergijski potencijal proteina ostaje isti. Probiotici, odnosno simbiotici se preporučuju kod ove vrste tegoba. Pedijatar gastroenterolog će vam preporučiti najbolji način ishrane.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime