9 zanimljivosti o bebama

0
Foto: pixabay.com

Bebe – tako mala i neverovatna bića. Još dok rastu i razvijaju se u stomaku, postajemo svesni koliko je čudesna magija nastanka jednog novog života. Fascinantno zvuči srce koje kuca već posle 18 dana od začeća, kao i bebe koja čuje u stomaku i prepoznaje ukuse…

Donosimo vam još neke, neverovatne činjenice o bebama.

  1. Razvoj mozga do treće godine života opsežniji je nego u celom preostalom životu.

2. Bebe mogu da prepoznaju majčino lice i miris već odmah nakon porođaja. A već sa šest nedelja one mogu da prepoznaju glas svog tate među više muških glasova!

3. U prvoj godini bebe spavaju od 10 do 19 sati dnevno, dok roditelji u tom istom periodu spavaju od 400 do 750 sati manje nego inače. Ovaj podatak nas nije začudio, zar ne?!

4. Prosečna težina novorođenčeta iznosi 3.300 g. U prva tri meseca života, težina bebine glave iznosi čak četvrtinu njene ukupne težine!

5. Bebe se rađaju bez čašica u kolenima. One se formiraju tek od drugog do šestog meseca života.

Foto: pixabay.com

6. Zvuk nekog instrumenta ili pevanje omogućava prevremeno rođenim bebama da bolje spavaju, ali i da se lakše hrane.

7. U svetu se svakih osam sekundi rodi jedna beba. Čudesno, zar ne?!

8. Bebe se rađaju sa 300 kostiju u telu, dok odrasle osobe imaju mnogo manje – tek 206. Kod beba se mnoge sitnije kosti u telu kasnije spajaju u jednu.

9. Nemaju sve bebe kad se rode plave oči. Ova boja očiju češća je od drugih, ali nije jedina. Bebe koje će kasnije imati smeđe oči najčešće se rađaju sa bojom očiju koja je najsličnija sivoj.

Jasmina Gavrilov Dražić

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime