9 veština koje bi svaki roditelj prve bebe trebalo da savlada

0

Ma koliko mnogo radosti donosi prva beba, njeno rođenje donosi i veliku količinu odgovornosti. Novi roditelji obično prolaze trnovit put, što uključuje probleme u vezi sa nedostatkom sna, umirivanjem bebe i hranjenjem. Budite spremni za dramatične promene u vašem životu i ne zaboravite da prvi osmeh vaše bebe takve promene čini vrednim.

Napravili smo istraživanje na osnovu kojeg smo došli do popisa stvari koje bi mogle biti korisne za nove roditelje.

  1. Kako držati bebu

Kada prvi put uzmemo bebu u ruke, većina nas ne zna kako da ih drži. Uvek postoji taj strah, pogotovo za one koji su prvi put roditelji, da bebu ne drže ispravno. Vrlo je važno da postupite sa oprezom.

Vrat bebe je najkritičniji i kada podižete bebu treba da držite ruke pod glavom. Budući da beba ne može fizički da drži svoju glavu sama, zadatak je osigurati da uvek držite bebu pravo – jednu ruku pod glavom, a drugu ispod kukova.

Takođe morate paziti na meke tačke na glavi bebe. Dodirivanje ovih tačaka treba izbegavati što je više moguće. Da biste pružili vrhunsku zaštitu i učinili bebu da se oseća sigurno, držite je blizu grudi.

2. Kako majka treba da brine za sebe u prvih 40 dana

Prvih četrdeset dana su najvažniji. Koliko god mislite da kroz mnogo toga prolazite, tako je i sa bebom koja prvi put vidi svet. U ovom trenutku važno je da se majka brine za sebe kako bi se na najbolji mogući način brinula i za dete.

Savetuje se da nove mame dobro jedu, posebno ako doje. Spavanje je još jedan veliki problem s kojim se suočavaju nove majke. Obično se savetuje da spavaju kad dete spava. To će osigurati dovoljno sna.

3. Kako povijati bebu

Pravilno povijanje je ključ za umirivanje deteta. Prvo, postavite pelenu u obliku dijamanta. Savijte gornji ugao i stavite bebu na pelenu. Povucite jednu stranu pelene preko bebinih grudi, stavljajući kraj pod ruku. Sada uzmite donji deo pelene, preklopite ga preko stopala i stavite ga iza ramena.

Zatim povucite preostalu stranu pelene preko bebinih grudi i stavite je ispod deteta. Kada završite povijanje, držite bebu blizu grudi. Budući da je bebi sada dovoljno udobno, trebalo bi da zaspi brže.

4. Kako dojiti bebu

Dojenje je vrlo važno, posebno u prvom periodu bebinog života. Međutim, mogu se pojaviti određene prepreke za majku, a ponekad i za bebu. Budući da je mleko jedini izvor hrane u njenim prvim danima života, važno je biti uporan u postavljanju pitanja o tehnici dojenja sve dok ne naučite kako da uspešno hranite svoju bebu.

Nove majke mogu se suočiti s mnogim pitanjima kao što su slaba količina mleka, preterano zahtevna beba i infekcije dojke.

Postoji mnogo načina na koje možete dojiti bebu (pogledajte grafički prikaz), odaberite ono što vama najviše odgovara, a i bebi. Ako imate bebu koja dok sisa ima tendenciju da zaspi, imamo savet za vas – samo zagolicajte nogice bebe kako biste je probudili.

5. Kako masirati bebu

Masaža se obično radi na bebama kako bi njihove kosti i mišići bili jači. Prvo pravilo je da to ne radite pre ili posle dojenja. Da biste postigli uspešnu masažu, sledite ove korake: položite dete na peškir ili pelenu, na ugodnu površinu, poput kreveta i počnite da masirate bebi uljem. Počnite s nogama, zatim rukama, grudima i konačno sa leđima.

Masiranje ne samo da smiruje, nego i jača dete. Dodatni bonus je veza koja se stvara s bebom tokom ovih dnevnih masaža.

6. Kako okupati bebu

Svaki novi roditelj je nervozan i nesiguran zbog kupanja bebe. Uvek postoji strah kada se radi o kupanju novorođenčeta. Važno je napomenuti da novorođenčad zahteva prvu nedeljnu kupku u prvoj nedelji svog života. Predlaže se čekanje dok se pupčana vrpca ne osuši i otpadne da se započne sa kupanjem.

Zapamtite, ne morate svakodnevno kupati bebu. Takođe, proverite temperaturu vode pre nego što stavite bebu unutra i nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora, čak ni u njenom starijem uzrastu. 

7. Kako uspavati bebu

Vaš nežan dodir kože na kožu je sve što je potrebno i ova navika bi trebalo da počne čim se beba rodi. Još jedna važna stvar je da gledate bebu u oči i razgovarate sa njom. Možda vam deluje malo čudno da pričate sa malom bebom koja ne razume ono što govorite, ali joj to stvarno mnogo znači.

Pevajte bebi dok je uspavljujete, masirajte je, mazite i uživajte u vremenu koje provodite sa njom. Povezanost stvorena u ovom nežnom dobu seže daleko u budućnost.

Sad kad ste dobili praktične informacije o svim važnim stvarima koje treba imati na umu da biste brinuli o bebi, podelite ih i sa svojom porodicom i prijatelji(ca)ma koji su nedavno postali roditelji.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime