9 roditeljskih aplikacija za nadzor dece na internetu i pametnim telefonima

0

Koliko puta se dogodilo da vam deca zaokupljena igrom i zabavom na tabletima i pametnim telefonima zaborave na dužnosti i zadatke? Možete li uopšte kontrolisati njihove interese i aktivnosti na digitalnim uređajima koji su, budimo iskreni, postali neizostavni deo njihovih života?

Aplikacije za roditelje

Srećom, na tržištu se već neko vreme nalazi čitav niz jednostavnih aplikacija, čija instalacija omogućava roditeljima pristup i kontrolu aktivnosti njihove dece na tabletima i pametnim telefonima.

Igre, gledanje filmova, slušanje muzike, obično “surfovanje” internetom, ali i izbegavanje svih vrsta neprikladnih sadržaja, više neće skretati pažnju s učenja, vežbanja, koncentracije tokom nastave ili zajedničkog porodičnog ručka. Vremena i trendovi se menjanju, a ako želite da i dalje uspešno učite svoju decu poštovanju i odgovornostima, dužni ste da im se prilagodite.

U NASTAVKU VAM DONOSIMo OPIS NEKOLIKO APLIKACIJA ZA RODITELJE KOJIMA ĆETE DEČJU Pažnju S MALIH EKRANA DALEKO LAKŠE USMERITI NA NJIHOVE SVAKODNEVNE OBAVEZE I U TRENUCIMA KADA NISU U VAŠOJ BLIZINI.

Dinner Time Plus (za Android i iOS)

Ovom vrlo jednostavnom aplikacijom roditelj sa svog pametnog telefona može podsetiti svoje dete da je vreme za odmor ili učenjeodlazak na spavanje ili zajednički ručak i večeru. U postavljeno vreme aplikacija na detetovom telefonu blokira njegovu dotadašnju aktivnost, te ga upozorava da je, na primer, vreme za spavanje.

Dinner Time Plus aplikacija nudi roditeljima i čitav niz drugih mogućnosti, od postavljanja rokova za korišćenje pojedine aplikacije i celog pametnog telefona ili tableta, preko prikaza šta trenutno vaše dete radi na svom uređaju, do blokiranja pojedinih aplikacija u određeno vreme, na primer, u vreme trajanja nastave.

Mobicip (za Android, iOS, Mac i Windows)

Mobicip aplikacija jednako je delotvorna na pametnim telefonima, kao i na stonim i prenosnim računarima. Ova aplikacija omogućuje roditeljima praćenje istorije pregledavanja internet sadržaja, kao i korišćenje različitih programa. Ukoliko je potrebno, Mobicipom možete odrediti vremenska ograničenja korišćenja pojedinog sadržaja, kao i blokirati neprimereni sadržaj za vaše dete.

Funkcionisanje aplikacije osmišljeno je kroz definisanje filtera, odnosno tri moguća nivoa filtriranja, strogo, umereno i zrelo, koji deci određuju način pristupa internetu, kao i količinu i dostupnost određenog sadržaja.

Mama Bear (za Android i iOS)

Mama Bear nudi razne usluge i čitav niz nivoa nadzora i zaštite vaše dece. Ovom aplikacijom možete pratiti njihov sadržaj i aktivnosti na društvenim mrežama, ali i čitati sve dolazne i odlazne tekstualne poruke.

Mama Bear aplikacija može vam u svakom trenutku otkriti i gde vam se nalazi dete, zahvaljujući usluzi lociranja u prostoru. Jedna od velikih prednosti ove aplikacije u odnosu na slične koje se nalaze na tržištu, jeste mogućnost da preko nje zaštitite dete na putu.

NAIME, UKOLIKO SE DETE NALAZI U POKRETU, AUTOMOBILU ILI AUTOBUSU, MAMA BEAR REGISTRUJE BRZINU KRETANJA, TE VAS ALARMIRA UKOLIKO JE TA BRZINA IZNAD DOZVOLJENE.

Screen Time (za Android, iOS i Windows)

Screen Time omogućuje svakom roditelju da sa svog pametnog telefona određuju količinu vremena koju će njihova deca provoditi zaokupljena različitim aplikacijama. Preko Screen Timea lako se određuju lista onih aplikacija koje će deci uvek biti na raspolaganju, ali i lista onih čija će upotreba biti ograničena, posebno u vremenu dok su na nastavi ili se spremaju za spavanje.

Koristeći Screen Time roditelji mogu privremeno zaustaviti određenu aplikaciju ili je u potpunosti blokiratiproveriti koje aplikacije su deca preuzela na svoje uređaje, te ih odobriti pre nego što se pokrene njihova instalacija.

PRAKTIČNOST APLIKACIJE JE U TOME ŠTO SE PREKO JEDNOG RAČUNA MOŽE KONTROLISATI NEOGRANIČENI BROJ UREĐAJA.

My Mobile Watchdog (za Android i iOS)

Sigurnost dece u stvarnom i virtuelnom svetu prioritet je svakom odgovornom roditelju. Još jedna aplikacija koja roditeljima omogućuje nadzor dece je My Mobile Watchdog. Ovu aplikaciju odlikuje jednostavnost pri odabiru vrste nadzora.

Putem My Mobile Watchdoga dobijate brz pristup tekstualnim porukama, kontaktima, zapisima poziva, možete ograničiti pristup aplikacijama i internet stranicama, geo-lokator u svakom trenutku otkriva gde vam se nalazi dete i još mnogo toga.

Pumpic (za Android i iOS)

Pumpic je takođe aplikacija koja pruža čitav niz mogućnosti nadzora dece u vremenu koje provode uz tablet ili pametni telefon. Aplikacija beleži sve dolazne i odlazne pozive, isto kao i poruke, ali i online razgovore putem Facebooka, Whatsappa, Vibera ili Skypea.

Putem Pumpica možete imati uvid u preuzete datoteke, čak i snimljene fotografije i video materijale. Vlasnici iOS sastava imaju na raspolaganju i jednu novost, a to je praćenje dela sadržaja koji je sačuvan i objavljen na popularnom iCloudu.

Net Nanny (za Android, iOS, Windows i Mac)

Net Nanny korisnicima nudi tri osnove karakteristike aplikacija za roditelje: definisanje filtriranja, nadzor nad aplikacijama i socijalnim sadržajem i kontrolu provođenja vremena na aplikacijama ili samom uređaju.

Ono što ovu aplikaciju čini drugačijom od sličnih koje se nude na tržištu jeste delotvoran filter za odstranjivanje vulgarnih i uvredljivih sadržaja. I dok neke aplikacije blokiraju čitavu stranicu na kojoj se mogu naći vulgarni i uvredljivi komentari, Net Nanny ne ograničava pristup takvim stranicama, ali uspešno ograničava vidljivost komentara vašoj deci.

K9 Web Protection (za Android, iOS, Mac i Windows)

Ova aplikacija u potpunosti je besplatna, ali to ne znači da pruža manje mogućnosti od sličnih komercijalnih servisa. K9 Web Protection nudi mogućnost blokiranja internet sadržaja po čak 70 različitih kategorija, koje uključuju sav neprimereni sadržaj poput pornografije, kladionica i kockarnica, stranica koje promovišu nasilje, rasizam ili šire govor mržnje.

Korisnicima takođe nudi kreiranje sigurnih lista sa sadržajem kojem je moguće uvek pristupiti, kao i onih kojima je pristup trajno zabranjen, u realnom vremenu kreira popis sadržaja kojem se pristupa na internetu… K9 Web Protection koristi Blue Coat, jedan od najkvalitetnijih sistema zaštite na internetu od pretnji svih vrsta.

Mobile Fence (za Android)

Mobile Fence još je jedna aplikacija čija će vam instalacija umanjiti brigu za vreme dok se vaša deca zabavljaju sadržajima na pametnim telefonima. Upotreba ove aplikacije omogućuje vam da odredite dnevni i nedeljni plan korištenja pametnih telefona, odnosno, unapred možete programirati koji sadržaji i u kojem trajanju će biti dostupni vašoj deci.

Tu je i moćan alat za prepoznavanje neprikladnih internet sadržaja koji bivaju blokirani, baš kao i neprikladne aplikacije. Pomoću Mobile Fencea i njegovog geo-lokatora u svakom trenutku možete videti gde vam se nalazi dete.

Ovu aplikaciju koriste i škole na svojim tabletima za potrebe blokiranja pristupa sadržajima i internet stranicama koje nisu u službi nastavnih programa, ali i kompanije koje svoje zaposlene žele da odvrate od korištenja zabavnih sadržaja na radnom mestu.

Izvor: WomenAdria / Foto: 123rf

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime