9 neverovatnih stvari koje bebe rade u stomaku

0
Foto: pixabay.com

Od začeća, pa sve do porođaja, beba svakog trenutka raste i razvija se. Svaku sekundu priroda je isprogramirala za nastanak nečega što će jednog dana biti jedinstvena ličnost.

Buduće mame već oko polovine trudnoće počinju da osećaju bebine pokrete u stomaku. Osećaju šutiranje, pomeranje ruku i nogu, a neke mame mogu da osete i bebino štucanje – u vidu blagog, ritmičnog pomeranja stomaka.

Osim ovoga, bebe u stomaku rade i mnoge druge, zanimljive stvari. Ovo su neke od njih:

 1. Osećaju bol – O ovome se još polemiše i raspravlja u akademskim krugovima. Ipak, mnogi stručnjaci iz sveta medicine tvrde da bebe mogu da osećaju bol i to već od osme nedelje trudnoće.
 2. Sanjaju – Dokaz da beba u stomaku zaista sanja jesu cesti, brzi pokreti očima. Ovo se čak može videti i na detaljnijem pregledu 4D ultrazvukom.
 3. Razmišljaju – Moždani talasi su zabeleženi kod fetusa starosti već od šest nedelja. Mi znamo da mame neprestano misle na svoju bebu, a sada kad znamo da i bebe razmišljaju možemo da verujemo da misle na nas.
 4. Zevaju – Nakon duge noći, zevanje dobro dođe bebi da se rasani. Otvaranja usta i zevanje može se videti na ultrazvuku čak i u vrlo ranoj trudnoći. Mnogi budući roditelji se razneže kada vide kako njihove beba pomera usta i zeva.
 5. Reaguju na svetlost – Istraživanja su utvrdila da fetus može da reaguje na jaku svetlost. Uperena jaka svetlost ka majčinom stomaku, čini da bebine oči trepere, odnosno žmirkaju.

  Foto: flickr.com
 1. Uplaše se – Bebe mogu da se uplaše od jakog, iznenadnog zvuka. Ponekad ih čak uplaši i to ako mama naglo kine. No, ne brinite, bebama ovo ne može da naškodi.
 2. Veselo se kikoću – Dokazano je da bebe u stomaku mogu da se osmehuju, pa čak i da se veselo kikoću. Ovo najčešće nastaje kao odogovor na mamin smeh. Znamo da je smeh zarazan, zar ne?!
 3. Osećaju miris i ukus – Bebe ne vole kada osete miris cigarete, a mogu čak i da se zakašlju ako mama u trudnoći puši, što svakako nije preporučljivo. Isto tako, beba može da oseća i da uživa u ukusu hrane koju mama jede.
 4. Dišu – Iako se zna da beba dobija kiseonik putem pupčane vrpce, njoj se u stomaku razvijaju i pomeraju plućni mišići, te imitiraju mamino disanje. Na ovaj način beba uči i vežba za kasnije disanje putem pluća.

  Autorka: Jasmina Gavrilov Dražić

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime