7 znakova da u kući imate dvogodišnjaka

0
Foto: pixabay.com

Dvogodišnjaci – ah, kako uzbudljiv period u odrastanju deteta. Većina roditelja se dobro seća ovog perioda, jer baš tada nastaju brojne zgode, nezgode i gafovi.

Ako imate dvogodišnjaka u kući, sigurni smo da ćete se pronaći u ovim redovima. Ako je vaše dete manje, nasmejte se slobodno, ali ne brinite – budite uvereni da sve ovo i vas čeka.

1. Kuća vam često izgleda kao ruševina
Napola pojedena hrana, igračke po celom stanu, prosute lego kocke, odeća po podu, rasparene čarape po krevetu – znaci su da je dvogodišnjak umešao svoje prste u to.
2. Uvek u torbi imate keksiće
Da, znamo da ovo nije najzdravija hrana, ali vanredne situacije zahtevaju vanredne mere. Kada klince uhvati žuta minuta, kada trebate minut tišine ili mirno dete da biste završili posao u banci, pošti ili prodavnici – keks je vaš spas. Znamo da svaka mama ima bar jednu kutiju u svojoj torbi.
3. Ne znate šta je slobodno vreme
Kada ste poslednji put sele s prijateljicom na kafu? Uspele da operete kosu bez lupanja po vratima i dozivanja “mamaaa”. Čak i kad uspete da odete na kafu, veći deo vremena provedete jureći svoje dete po kafiću, nego što išta prozborite sa prijateljicom.
4. Izlažete umetničko delo svog deteta iako je grozno
Dete jasno pokazuje da neće biti umetnička duša kad poraste, ali vi to ne primećujete nego sve njegove radove uredno izlažete na vidljivo mesto. Za vas je svaka njegova žvrlja umetničko delo. Neka, zato mame i služe – da vide lepotu u svemu što dete radi.
5. Imate milion slika i snimaka deteta

Iako bi drugima možda sve ove slike delovale potpuno isto, vi i u identičnoj detetovoj pozi slikanoj pet puta uspevate da nađete razliku. Ok, ponekad i vi pomislite da je potpuno besmisleno imati toliko hiljada i hiljada slika, ali ne možete da pomognete sebi – vaše dete je naprosto neodoljivo.
6. Bebe gledate nostalgičnim pogledom

Sada već shvatate da vaš dvogodišnjak nije beba. Ako imate sreće, odmorili ste se, a možda i zaboravili sva noćna buđenja, dojenje, pranje flašica… Svaka beba sada u vama budi nostalgiju i podseća vas na to kako je bilo pre nego što je vaš mališan počeo da govori, trči, skače, skače i skače, neprestano skače…
7. Smejete se i čak kada nemate snage da trepnete

Da, dvogodišnjaci umeju da nas umore i čine da se osećamo kao da svaki dan trčimo maraton. Ipak, svaka detetova reč ili pokret će vam, izmamiti osmeh na lice, koliko god tužne, ljute ili umorne bile.

Jasmina Gavrilov Dražić, inspiracija: Index.hr

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime