7 razlika između običnog i mudrog roditelja

0

Roditeljstvo nije lako i svako ko vam kaže drugačije – ne govori istinu. Dok odgajamo bebe, roditeljstvo ume da nas iscrpi fizički, da nam poremeti bioritam i utiče na nemanje sna. Kada deca odrastu, roditeljstvo postaje sve izazovnije i psihološki napornije.

Mnoge situacije u vaspitanju dece teraju nas da se preispitujemo i analiziramo svoje odluke.

A često život i svakodnevne situacije utiču da reagujemo instinktivno ili posežemo za linijom manjeg otpora u vaspitanju dece. Ipak, postoje neka pravila mudrih roditelja koje bi svako od nas trebalo da primenjuje i zbog kojih se mudri roditelji razlikuju od običnih roditelja.

7 RAZLIKA IZMEĐU OBIČNOG I MUDROG RODITELJA:

1. Običan roditelj je uveren da svo svoje slobodno vreme treba biti posvećeno detetu, pri tome svoje interese stavlja u drugi plan.
Mudar roditelj sposoban je samostalno da se brine za sebe, a tome uči i svoju decu.

2. Običan roditelj provodi večeri pomažući svom detetu oko domaćeg zadatka.
Mudar roditelj, u vaspitanju deteta, pridržava se sledeće strategije: dete je zaduženo za urađene ili neurađene zadatke i samo je odgovorno za to.

3. Običan roditelj pokušava da iskupi osećaj krivice koristeći različite poklone i novac.
Mudar roditelj redovno daje detetu novac za džeparac, koji ono treba da rasporedi na takav način da samostalno može da kupi sebi stvari ili igračke koje nisu uključene u porodični budžet.

4. Običan roditelj često ne pokušava shvatiti zašto se njegovo dijete loše ponaša, kao da ga nedovoljno sluša u datom trenutku…
Mudar roditelj svim snagama pokušava saslušati svoje dijete, kako bi razumio što se krije iza njegovog ponašanja te da bi pronašao mogućnost da svom djetetu pomogne.

5. Običan roditelj kod vaspitanja deteta ima cilj da vaspita pristojnog čoveka.
Mudar roditelj čini sve kako bi izgradio blizak odnos s detetom.

6. Običan roditelj vaspitava svoje dete u atmosferi popustljivosti, ponekad mu dopuštajući da mu se popne na glavu.
Mudar roditelj shvaća da ima potpuno pravo na svoj lični prostor, hobi i vreme provedeno bez deteta. On poštuje kako svoje, tako i granice svog deteta.

7. Običan roditelj pokušava da zaštiti svoje dete od svih životnih poteškoća, radeći i ono što ne mora.
Mudar roditelj dozvoljava detetu da pravi greške, a zatim, zajedno s njim, diskutuje o tome kakvu pozitivnu lekciju dete može izvući iz nastale situacije.

Izvor: Detinjarije

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime