7 neverovatnih činjenica o odnosu između majke i sina

0
Foto: pixabay.com

Čudesna veza između majke i njene dece je nešto što je odavno poznato. Jake veze između majke i dece vode do boljih i jačih odnosa koji deca grade sa drugim ljudima, a koji dalje pomažu u razvoju detetove ličnosti. Ipak, veza između majke i sina je jednostavno čudesna! Ovaj članak posmatra vezu između majke i sina i ističe neverovatne aspekte koji iz nje proizlaze.

1. Emocionalna inteligencija
Žene obično poseduju veći stepen emocionalne inteligencije nego muškarci i, s obzirom na to da su uglavnom majke te koje više neguju decu nego očevi, one tu emocionalnu inteligenciju prenose na sinove. Opreznije su i bolje odgovaraju na emocionalne potrebe svojih mališana. Sin čija majka poseduje visok stepen emocionalne inteligencije će obično usvojiti takvo ponašanje od nje. On posmatra kako ona reaguje u odnosu sa drugim ljudima i od nje uči kako da bude strpljiv. Vremenom, od nje uči kako da se ponaša i razvija sopstveni oblik emocionalne inteligencije.

2. Pun poštovanja i dostojanstven
Veza između majke i sina pokazuje sinu kako da postupa kada odraste. On je posmatra kako ona reaguje i ponaša se u svakodnevnim situacijama i uči iz toga. Takođe posmatra i probleme sa kojima se ona suočava i uči različite načine kako da ih prevaziđe. Gledajući svoju majku, sin je sposobniji da razume različite probleme sa kojima se žene danas suočavaju i na taj način razvija empatiju. Posmatra svet sa mamine tačke gledišta. Sve ovo čini da sin bude pun poštovanja prema drugima, a posebno prema drugim ženama i da vodi dostojanstven život.

3. Bolje izražavanje i komunikacija
U poređenju sa muškarcima, žene su obično bolje u izražavanju sebe i razumevanju komunikacije među ljudima. Dobar su primer kako vežbamo veštine komuniciranja. Kada sin ima čvrste odnose sa svojom majkom, ona će mu preneti ove osobine. Gledajući ponašanje svoje majke, sin uči koliko je u životu važno pravilno izraziti svoja osećanja i potrebe.

4. Ima manje predrasuda
U svetu u kojem dominiraju muškarci, sin će videti mnoštvo predrasuda i stereotipa. Neke od njih su toliko suptilne da ljudi i ne shvataju da su to predrasude (kao što se i seksističke šale izgovaraju olako). Ako ste nepažljivi, one lako postaju deo vašeg karaktera. Kada je odnos između majke i sina jak, sin uviđa koliko njegovu majku, kao i ljude oko njih, pogađaju ovakve predrasude. Od nje uči da to nije u redu. Ovo pomaže da se razvije njegov moral, raste uz manje predrasuda i uči da ih sagleda na pravi način.

5. Kvaliteti se prenose
Jedna od najznačajnijih činjenica u odnosu između majke i sina je da će sin učiti od svoje majke i da će onda sve to iskustvo i znanje prenositi  i na svoju decu. Dok odrasta, majka će sina naučiti mnogim stvarima. Naučiće ga i strpljenju, toplini, velikodušnosti, saosećanju, ljubavi i mnogim drugim divnim osobinama. Ove osobine će ga pratiti celoga života, a on će ih prenositi i na svoju decu.

6. Visok stepen uspeha
Pokazalo se da deca koja imaju čvrstu vezu sa svojom majkom razvijaju veći stepen odgovornosti kada odrastu. Obično su dobri u onome što rade i veoma su uspešni kao odrasli ljudi. Brojne studije su došle do zaključka da će dete naslediti inteligenciju od majke – još jedan divan podsticaj za čvrstu vezu između majke i sina.

7. Manji stepen nemarnog ponašanja
Žene uglavnom nisu tako nemarne kao muškarci. Svesnije su i obazrivije u okruženju i trude se da ne ugrožavaju svoje zdravlje i život. Obično su praktičnije i razmatraju koji će ih postupci dovesti do cilja. Stoga, sin će od svoje majke naučiti da je mudro biti obazriv. Videće da ne treba reagovati na ishitren način i naučiće da bude odgovoran od najranijeg uzrasta. Ovakav sin će porasti i postati odgovorniji i zreliji od svojih vršnjaka koji nemaju tako blizak odnos sa svojom majkom.

 

Izvor: songhanhphuc.org

Prevod: Dragana Martinović/ MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime