7 nedoumica trudnica: Odgovori na najčešća pitanja o seksu u trudnoći

0
Foto: pixabay.com

Da li je moja beba tokom seksa bezedna? Može li orgazam da izazove pobačaj ili prevremeni porođaj? Postoji li rizik od infekcija? Rešavamo najčešće dileme trudnica u vezi sa seksualnim odnosima u trudnoći.

Od trenutka kada saznate da ste ostali u drugom stanju, započinjete nov život, ispunjen brojnim promenama. One se odnose na fizički izgled, duševno stanje, odnos sa partnerom, brojna pitanja koja su pred vama…

Mnoga pitanja vezana su za seksualne odnose. Važno je da znate – Ako vaša trudnoća ne spada u rizične, a lekar vam nije drugačije rekao – vi možete da imate sasvim normalan seksualni život! Možda sada nepoverljivo podižete obrve i navodite hiljadu i jedan argument zašto je to neizvodljivo. Međutim, pokušaćemo da otklonimo vaše nedoumice.

1. Da li je moja beba tokom seksa bezedna?

Naravno, vaša beba je potpuno bezbedna! To majušno stvorenje je dobro ušuškano i zaštićeno, jer je okruženo amnionskom tečnošću, unutar čvrstog mišićnog zida materice. Od spoljašnjeg sveta ga odvaja i štiti sluzav čep, koji se nalazi u grliću materice, pozicioniran na bezbednoj distanci od vagine.

2. Može li orgazam da izazove pobačaj ili prevremeni porođaj?

Ne može! Fetus leži zaštićen sa svih strana u stomaku, a povremeni pokreti – poput onih za vreme orgazma, ne mogu da mu naude. Za vreme i nakon orgazma, materica pravi veće kontrakcije nego uobičajeno, ali one nisu isto što i kontrakcije koje se javljaju neposredno pred porođaj, pa ne mogu da ugroze bebu. Čak će i bebi biti lepše, jer će uživati u ljuljuškanju izazvanom kontrakcijama, kao i zbog hormonskog talasa dobrog raspoloženja koji će da zapljusne vaš organizam nakon toga. Možda ćete primetiti da se posle orgazma beba malo primirila ili je, pak, postala živahnija nego obično. To je zbog pomenutih kontrakcija – koje na neke bebe deluju smirujuće, dok na druge deluju stimulativno.

3. Postoji li rizik od infekcija?

Ukoliko ste sigurni da vaš partner nema genitalnu infekciju kao što je herpes, hlamidija ili druga seksualno prenosiva bolest, onda za bebu nema povećanog rizika od infekcije. U protivnom, upotreba kondoma je neophodna, kao i lečenje partnera.

4. Hoću li imati želju za seksom?

Ako je vaša trudnoća na samom početku i imate neugodne mučnine, može vam se učiniti malo neverovatno kada vam kažemo da trudnoća veoma podsticajno deluje na želju za seksom. Za to su, pre svega, krivi hormoni estrogen i progesteron. To potkrepljuje činjenica da telo trudnice za samo jedan dan proizvede estrogena (hormon seksa) u količini za koju je ženi, koja nije u drugom stanju, potrebno čak tri godine!

Vaše telo sada funkcioniše kao jedna velika erogena zona! Zato neka vas ne čudi što osećate povećanu potrebu za seksom. Međutim, odnos prema seksu je veoma individualan, pa se kreće od povećane želje do potpunog izbegavanja. U oba slučaja, potrebno je imati puno takta i  razumevanja, što se tiče oba partnera.

5. Kako ću sa trbuhom?

Stomak vas sada oslobađa mnogih pritisaka koje ste možda osećali pre nego što ste zatrudneli. Više ne morate da pratite plodne dane i vodite ljubav kada je «pravi trenutak». Toga više nema. Ponovo ste u poziciji da se vođenju ljubavi prepustite radi nje same. Seks sada može da bude kao nekad, čak i bolji!

Isprobajte položaje i otkrijte koji će vam najviše odgovarati. Možda ćete početi da uživate u seksu na sasvim nov način i otkriti položaje koje ćete i kasnije rado da primenjujete.

6. Šta ako nam nije do toga?

Sasvim je u redu ukoliko vam se dogodi da uopšte nemate potrebu za seksom, naročito u toku prvog i trećeg tromesečja. Nije neuobičajeno da neke žene tokom cele trudnoće izbegavaju seks. Nemojte prisiljavati sebe ukoliko osećate da vam je taj nagon potpuno utihnuo, ali obavezno pričajte sa partnerom o tome šta osećate.

7. Kada seks nije dozvoljen?

Bilo kakvo krvarenje –  jeste znak da morate da odete na pregled kod vašeg ginekologa. I to iz jednostavnog razloga – da bi se ustanovilo da li je krvarenje bezazleno ili ne. Ukoliko se radi o posteljici koja delimično ili u celosti prekriva unutrašnje ušće materice (placenta previa), onda seks nije dozvoljen.

Nadamo se da smo vas uverili kako je seks za vreme trudnoće moguć – od prvog, skoro do poslednjeg dana. Želja za vođenjem ljubavi tokom trudnoće može dosta da varira. Ove činjenice treba da budu svesna oba partnera. Uspešna seksualna veza uvek zavisi od dvoje ljudi koji žele da vode ljubav, bilo da je žena u drugom stanju ili ne. Ono na čemu treba stalno insistirati je emotivna bliskost i međusobno razumevanje, što se najbolje postiže otvorenim razgovorom.

Izvor: Yumama

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime