5 najboljih kućnih ljubimaca za vaše dete

0
Foto: pixabay.com

Ne možete da odlučite da li vaša porodica treba da nabavi psa ili mačku? Ptičicu ili hrčka? Ovi saveti vam mogu pomoći da odaberete savršenog kućnog ljubimca za svoju porodicu.

1. Pas

Foto: pixabay.com

Ako vaše dete trči sa drugarima, voli da se igra oko kuće ili da uzme nešto sa stola i sakrije, a voli da ima i saučesnika u zabavi, pas je idealan ljubimac.

Idealno je za decu koja razvijaju jake veze i odnose. Odnos između životinja i čoveka je prisan, a posebno je intenzivan odnos sa psima. Ne kažu bez razloga da je pas „najbolji čovekov prijatelj”, teško ćete naći tako vernog druga kao psa.

Ne zaboravite da psi zahtevaju najviše brige od svih kućnih ljubimaca. Obećanja kao što su „Vodiću ga u šetnju i hraniti svakoga dana” obično brzo padaju u vodu, čak i ako dete ima najbolje namere. Takođe, treba voditi računa o ujedima pasa. Nikada ne ostavljajte kućnog ljubimca i bebe ili mlađu decu bez nadzora.

 

2. Zlatna ribica

Foto: pixabay.com

Izbor idealnog kućnog ljubimca je složena odluka. Da bismo dobro odabrali ljubimca, evo saveta Boba Tornea koji poseduje Petland pet shop u Mičigenu i koji je spojio hiljade dece i kućnih ljubimaca: Torne predlaže da zabeležite koliko slobodnog vremena imate uopšte, koliko ste spremni da čistite, koliko imate prostora u kući i van vaše kuće, koliko često putujete i koliko ste spremni da potrošite na svog kućnog ljubimca, hranjenje i održavanje. Zatim izvadite svoje beleške u lokalnoj prodavnici za ljubimce, kod uzgajivača ili veterinara i konsultujte se.

Zlatne ribice plivaju okolo u sopstvenom otpadu, pljuju hranu i žive u bakterijama – ali sve se to dešava iza stakla.

Idealno je za decu koja prvi put imaju kućne ljubimce. Popularni  „starter kućni ljubimac”, izdržljive zlatne ribice mogu da žive do nekoliko godina u hladnoj vodi bez grejača ili filtera.

Ne zaboravite da je jedan od najčešćih razloga da vaša ribica prerano ugine taj ako je previše hranite ili joj dajete pogrešnu hranu.

 

3. Mačka

Foto: pixabay.com

Ništa nije utešnije od toplog, pufnastog tela i finog, smirujućeg predenja.

Idealno je za decu koja vole da paze i neguju, ali kojima neće smetati da ih ignoriše kućni ljubimac koji je često neozbiljan. Mada mačke vole i dečaci i devojčice, one su posebno popularne kod devojčica.

Ne zaboravite da, ako imate mačke u kući kada dovedete bebu iz porodilišta, vaše dete može imati smanjen rizik od alergija. Međutim, ako dobijete mačku kad je vaše dete starije, ono može biti alergično, kao što je čak 30 odsto ljudi koji imaju alergije. Mačke mogu da vas ili vaše dete ogrebu tokom igre.

 

4. Ptica

Foto: pixabay.com

 

Ptice naprave haos u kavezu poput rok zvezde u hotelskoj sobi, ali deca koja vole muziku vole njihove melodije.

Idealne su za decu koja su istinski entuzijasti za životinje. Ptice su šarene, aktivne i mogu biti vrlo društvene, ali je potrebno puno vremena i strpljenja da ih obučite, tako da one nisu pravi izbor za svu decu.

Ne zaboravite da, ako ne možete da tolerišete neurednost, određene vrste ptica neće biti odgovarajuće za vas. Budite sigurni da birate pticu po temperamentu, a ne po boji, jer ličnost varira po vrstama. I pripremite se za stvarnu posvećenost – ptice mogu dugo da žive.

 

5. Hrčak

Foto: pixabay.com

Mala, krznena, bezopasna i pametna, ova stvorenja zahtevaju određenu negu, ali ne veću od one koju dete može da pruži.

Idealno je za porodice koje žele ljubimca, ali nisu spremne za mačku ili pse. „Džepni kućni ljubimci” su posebno dobri u domovima gde su svi otišli tokom dana jer su aktivni noću, a to je kada ostali spavaju.

Ne zaboravite da, čak i ako redovno menjate piljevinu u kavezu, možda ćete i dalje osetiti miris urina. Ako zanemarite da neko vreme očistite kavez, miris može biti užasan.

Izvor: Parents.com

Prevod: Dragana Martinović

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime