5 iznenađujućih činjenica o drugom porođaju

0
Foto: pixabay.com

Trudni ste, a imate već jedno dete kod kuće?! Čestitamo! Vaše čedo će dobiti brata ili sestru i sigurno ste uzbuđeni zbog toga. Osim uzbuđenosti, verovatno ste i pomalo zabrinuti i muče vas pitanja kako će da izgleda vaš drugi porođaj. Ipak, verovatno ste i sami svesni da će vam značiti prethodno iskustvo koje ste imali.

Pročitajte pet zanimljivih činjenica koji će vam možda pomoći da spremnije dočekate drugi porođaj:

  1. Vaš porođaj će ići brže

Prvi porođaj uglavnom traje u proseku 12 do 18 sati, dok drugi porođaj ima tendenciju da traje mnogo kraće, ukupno oko 8 sati. Svakako da se ovo razlikuje od žene do žene, ali kod većine drugi porođaj traje kraće.

S obzirom na to da ste već rađali, vaši mišići i ligamenti će se lakše opustiti, pošto se sve već rasteglo, tako da će beba lakše krenuti dole. Vaš grlić će, takođe, dilatirati (otvoriti se) brže.

 

  1. Naponi će biti brži


Mišići i ligamenti u karlici i vagini već su uradili posao stvaranja prostora i guranja bebe, tako da drugi put generalno ide mnogo brže. To se takođe razlikuje, ali prvi put mame se mogu napinjati između 20 minuta i 3 sata, dok drugi put to obično rade oko sat vremena, a često i kraće.

Bilo da ste išli u neku školicu roditeljstva i vežbali, trudnicama prvi put na porođaju može biti teško da usklade disanje i kontrakcije. Ali, po drugi put mame već znaju kako to da učine, tako da će to raditi mnogo efikasnije.


3. Porođaj kreće ranije

Verovatno ste već čuli da je dan kada će se vaša beba roditi samo procena bazirana na prvom danu vaše poslednje menstruacije. Prvi porođaj se, obično, dešava nakon predviđenog termina, odnosno u 41. nedelji trudnoće.

Dan drugog porođaja obično bude mnogo bliži verovatnom terminu porođaja, a to može da bude čak čitavu nedelju ranije u odnosu na prvi put! Pošto je vaše telo već prošlo kroz rađanje, verovatno će ovoga puta brže reagovati na porođajne hormone, te će vaš porođaj krenuti ranije.

 

  1. Možda ćete ovog puta osećati više grčeva i kontrakcija nakon porođaja

Mnoge žene osećaju snažne grčeve u prvih tri do pet dana nekon porođaja, a posebno ako doje svoju bebu. Kada se bebe zakači za dojku, vaše telo oslobađa hormon oksitocin, koji vam pomaže da se zaljubite u njih, ali se tada i materica grči da bi krvarenje što pre prestalo, a materica se vratila u stanje u kakvom je bila pre trudnoće.  

 

  1. Sigurnije ste pri rađanju, ali i u majčinstvu


Iako će vaš drugi porođaj biti drugačiji od prvog, bićete sigurniji i spremniji jer ste ipak prošli kroz ceo proces i znate šta možete da očekujete. Verujete da vaše telo to može da uradi, a pre svega, znate šta iz njega izlazi – najslađa mala nagrada ikada. I, najvažnije – već ste se susreli sa majčinstvom.

Mnoge majke otkrivaju da još više uživaju u majčinstvu sa drugim detetom, jer se manej brinu i veruju više svojim osećajima.

Možeš ti to, mama!

Autorka: Jasmina Gavrilov Dražić

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime