4 saveta kako da podstaknete razvoj emocionalne inteligencije kod dece

0
Foto: pixabay.com

Da bi vaše dete bilo srećno i uspešno, potrebno je da kod njega razvijete emocionalnu inteligenciju. Evo saveta kako da to i učinite…

Razvoj emocionalne inteligencije kod mališana trebalo bi što pre da se podstiče, jer ona predstavlja sposobnost izražavanja osećanja i izlaženja na kraj sa negativnim emocijama, što je pretpostavka za uspešno snalaženje u životu.

Kada nauče da savladaju bes i strah, deca postaju srećne i jake ličnosti.

Stručnjaci zato savetuju da im pomognete u tome, jer ona uče od vas. Vi ste njihov model. Zbog toga je važno da vi primenjujete sledeće:

– Izražavajte svoja osećanja i pomozite detetu da iskaže svoja osećanja. Posmatrajte kako se ponaša, način na koji govori, situacije u kojima se snalazi, pitajte ga smireno zašto se u nekima ne snalazi i navedite ga kako da ih reši.

– Budite mu podrška. Važno je da vaš izraz lica uvek bude blagonaklon, da mu njime stavite do znanja da ga razumete šta god da se dešava. Ako vidite da mu je teško, zagrlite ga, potapšite po ramenu, ohrabrite nežnošću.

– Naučite ga da vlada svojim osećanjima. Objasnite mu da je sposobno da samo kontroliše ono što oseća i da može da se izbori sa negativnim emocijama, jer su one samo prolazne.

– Pomozite mu da bude istrajno. Kada vidite da je negde “zapelo”, da mu nešto ne ide, nemojte da ga grdite i omalovažavate, nego mu pomozite da se podigne i nastavi gde je stao.

Izvor: Yumama

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime