4 razloga zašto je dobro pustiti decu da se svađaju bez vašeg uplitanja

0

Ako imate više od jednog deteta, tad ste sigurno doživeli ili svakodnevno proživljavate njihove male, a katkad i velike razmirice, koje neretko završavaju glasnom svađom, neželjenim udarcima i uplakanim licima.

I tada ste se verovatno, kao i svaki drugi roditelj na svetu koji želi da spreči svađu, odlučili da se umešate da biste konflikt rešili mirnim putem i podstakli ih da se na takav način više ne odnose jedno prema drugome.

Međutim, čak i u takvim konfliktima, koji nekad grozno zvuče, postoji nešto pozitivno i to bi trebalo da bude dovoljan razlog da ih pustite da svoje svađe reše na svoj način.

Zašto? 

Konflikti podstiču kreativnost

“Uplitanje u dečje svađe jedan je od načina da roditelji osiguraju deci miran i stabilan dom, međutim, ako deca ne budu izložena neslaganju time bismo mogli ograničiti njihovu kreativnost, moć rasuđivanja i argumentovanja svojih želja i stavova. Svađe nisu uvek loša stvar”, naglasio je nedavno Adam Grant, profesor psihologije i menadžmenta na Writes University of Pennsylvania.

On smatra da ne bi trebalo da se bojimo običnih svađa iz dnevnog boravka, jer one decu ujedno uče moćima pregovaranja, preuzimanja odgovornosti, pa čak i kompromisu. Zbog istih tih razloga roditeljima savetuje da ih puste, te da se ne boje čak i da svoje partnerske razmirice izlože otvoreno pred decom. Grant pritom navodi i jedno istraživanje koje povezuje kreativnost ljudi koji su odrasli u manje skladnim domovima, te je otkriveno da je baš taj povremeni nesklad pozitivno uticao na njihov kasniji nivo kreativnosti.

Kad sami rešavaju svoje sukobe, postaju nezavisniji

Da se psiholozi pitaju, oni bi se u dečji sukob upleli tiho, ali samo onda kad bi sukob zapretio da će prerasti u nasilje. S njihovim se mišljenjem slaže i Melissa L. Fenton, blogerka i majka četvoro dece koja je postala slavna nakon video posta u kojem dvoje njene dece nosi “majicu ljubavi” u kojoj su zajedno – da bi smirili svoju svađu – plesali u čvrstom zagrljaju.

Međutim, kako i ona sama kaže, to bi mogla biti dobra terapija za decu, ali život nam često ne ostavlja dovoljno vremena da bismo se deci posvetili lukavim terapijama i zato je zapravo bolje što pre ih pustiti da svoje svađe pokušaju da reše sami.

Dok god deci treba treća strana koja će rešavati njihove sukobe, oni neće znati da ih reše sami. 

Svađe ih pripremaju za veće društvo…

“Deca koja su navikla da se raspravljaju, traže svoje i argumentovano insistiraju, nisu i neće biti šokirana kad se jednom nađu u većem društvu. Ako će roditelj da rešava sukobe svoje dece i pre nego što oni pređu u pravu bratsku svađu, takva deca neće znati da se bore za sebe jednom kad roditelj ne bude u blizini. Deca moraju što pre da nauče kako da se izraze i kako da argumente upotrebe u svoju korist. Za to nema boljeg razdoblja života od detinjstva i nema boljeg partnera za učenje rešavanja konflikata od braće i sestara”, mišljenja je Grant.  

…I za budući život i poslovni svet

Moć uveravanja, argumentovanja, pa čak i muljanja u svoju korist, važne su veštine koje će decu mnogo bolje pripremiti za “grubu igru” poslovnog sveta.

Izvor: index.hr

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime