12 neverovatnih činjenica o bebama u materici

0
Foto: pixabay.com

Priroda nam svaki dan pokazuje koliko je čudesna i neverovatna. Rađanje novog bića je zaista jedno od čuda prirode. Činjenice koje znamo o bebama ponekad nas ostave bez daha i učine da još više cenimo stvaranje novog života.

Pročitajte koje sve to neverovatne stvari bebe rade dok su još u stomaku:

1)      Neverovatan rast. Od začeća do rođenja, tokom devet meseci u majčinom trbuhu, bebina težina se povećava u proseku oko 3.000 miliona puta. Nije li to neverovatno?!

2)      Bebe jedu pre majki. Slično kao i nakon rođenja, bebe jedu pre svojih majki, Koristeći pupčanu vrpcu, prvo beba dobija hranjive stvari koje su im potrebne i neophodne za rast i razvoj, a majci ide ostatak. To je još jedan od razloga zašto je potrebno da majka jede zdrave namirnice tokom trudnoće, kao i da uzima prenatalne vitamine.

3)      Moje srce kuca. Bebama u proseku treba oko 18 dana nakon samog začeća da im se srce razvije i da ga počnu koristiti. U pređenju sa drugim organima, to je jako brzo. Bebino srce kuca brže nego srce odrasle osobe, pa na ultrazvuku vam se može učiniti kao da čujete zvuke brzog voza.

4)      Mogu vas čuti. To je još jedna od neverovatnih stvari prirode. U prvom trimestru trudnoće, već tokom prvog meseca bebama se formira sluh. Ubrzo nakon toga, bebe sasvim jasno čuju zvuke iz okoline, a omiljeni im je glas njihove mame. Odmah nakon porođaja, novorođenče može prepoznati glasove svojih roditelja.

5)      O čemu bebe u trbuh razmišljaju?! Iako ne znamo odgovor na pitanje o čemu bebe razmišljaju dok su u stomaku, činjenica je da mozak fetusa proizvodi talase i oni se mogu snimiti već 42 dan od začeća.

6)       Preuranjen porođaj. Postoje šanse da beba preživi izvan maternice, u odgovarajućem bolničkom okruženju nakon samo 6 meseci trudnoće. Prerano rođena beba koja je rođena nakon 26. nedelje od začeća ima oko 50 odsto šansi za preživljavanje.

Foto: pixabay.com

7)      Pol određuje otac. Muški spermatozoid nosi ili X ili Y gen koji određuje pol bebe. Stoga zaboravite na sva ostala verovanja o položaju, dobu dana prilikom začeća, ili ishrani koja utiče na pol bebe. To su sve mitovi nepotvrđeni u medicini u koje ljudi ipak, i dalje veruju.

8)      Šanse nisu 50/50 da dete bude određenog pola. Iako nam logika nameće verovanje da su šanse 50/50 da dete bude ili žensko ili muško, stvarni brojevi se ne podudaraju s navedenom verovatnošću. Na svakih 100 rođenih devojčica rodi se 105 dečkića, i to je otprilike svetski prosek.

9)  Čuješ li me?! Bebe mogu proizvoditi zvukove u maternici. Zvučne vibracije bebe mogu stvarati već u 18 nedelji trudnoće.

10) Sanjam. Bebe u majčinoj utrobi zaista sanjaju. Istraživanja pokazuju da bebe proživljavaju fazu brzog pokretanja očiju (REM fazu) koja upućuje na sanjanje, a ovo se dešava otprilike u 23. nedelji trudnoće.

11) Vidim svetlo. Otprilike oko 30. nedelje trudnoće, beba može primetiti svetlo izvan majčinog tela i okrenuti se u maternici prema izvoru svetla. Istraživači su ovo testirali prislanjajući malu lampicu na majčin trbuh.

12) Razlikujem dan i noć. Bebe još u materici imaju diurnalne ritmove, a to znači da razlikuju dan i noć i da imaju posebno vreme kada su budne i vreme kada spavajuPre rođenja, majčini hormoni bebama kazuju kada je dan ili noć. Nakon rođenja, bebama treba nekoliko nedelja za uspostavljanje svojih ritmova, no ipak malo više spavaju noću, naročito između ponoći i četiri sata ujutro.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime