10 stvari koje treba da znate o novorođenim bebama

0
Foto: pixabay.com

Evo nekoliko osnovnih stvari koje treba da znate o vašoj prinovi:

1. Dete može da izgleda pomalo smešno

Bebina glavica može biti neobična zbog prolaska kroz porođajni kanal, a može imati i „odelce“ od finih dlačica, tzv.lanugo dlačica. Mogla bi biti naduvenog lica, a oči su joj često zatvorene. Na kraju krajeva, provela je devet meseci u materici. No, uskoro će ličiti na onu divnu bebu koju ste zamišljali.

2. Nemojte očekivati nagrade – osmeh ili gugutanje – do približno šest nedelja

Do tada, vi radite za šefa koji se samo žali! Da biste prošli kroz ovaj period iscrpljenosti i emocionalnog preokreta, imajte na umu sledeće: vaše bavljenje bebom u prvim danima nije izgubljeno. “Ona oseća udobnost od oca ili majke, oseća vezanost, voli da je drže”, kaže pedijatar iz Los Anđelesa dr Kristofer Tolčer.

3. Brišite bebu sunđerom dok pupčani patrljak ne otpadne

Ako se održava suvim, pupčani patrljak otpada brže – obično u roku od dve nedelje. Uostalom, novorođene bebe se ne prljaju mnogo! Ako se potrljak pokvasi, posušite ga. Ako pupak malo prokrvari kad patrljak otpadne, i to je u redu, kako je naučila Alison Braken iz Masačusetsa. “U početku me je to uplašilo”, kaže ona, ali je tada saznala da je, kao i krasta, blago krvarenje normalno.

4. Meko teme ne sprečava nas u nekim radnjama

“Bila sam uplašena od mekog temena”, priznaje Ejpril Hardvik iz Njujorka, misleći na mesto nesraslih temenih kostiju, fontanelu, koja omogućuje bebino kretanje kroz porođajni kanal. “Gema je imala puno kose pri rođenju, a ja sam se isprva plašila da je češljam na mekom mestu”, kaže Hardvik. No, nije bilo potrebe za brigom: “U redu je dodirnuti meko teme i bebinu kosu blizu njega”, kaže Tanja Remer Altman, pedijatar. Na toj tački se može osetiti pulsiranje, od krvnih sudova koji pokrivaju mozak.

5. Znaćete da li beba dobija dovoljno hrane

Beba treba da jede svaka dva do tri sata – ali ako se doji, teško je znati koliko mleka dobija. “Težina bebe je najbolji pokazatelj u ranim danima”, kaže dr Tolčer. Vaš pedijatar će je proveravati u prvim danima. Novorođenče gubi 5 do 8 odsto od svoje težine pri rođenju u prvoj sedmici, ali bi trebalo da je povrati do druge sedmice. Pelene mogu takođe da posluže kao merač: pražnjenje kod bebe je prvih pet dana neredovno, ali nakon toga ćete videti pet do šest vlažnih pelena i najmanje jednu ili dve stolice dnevno.

6. Suva koža je normalna za novorođene bebe

U početku, koža može biti meka i svilenkasta, ali to se menja. “Ako biste proveli u tečnosti devet meseci, pa onda izašli na vazduh, i vi biste bili suvi!”, kaže Laura Jana, pedijatar. Nije potrebno da išta činite u vezi sa suvom kožom (ona se obično ljušti i peruta), ali ako vas to jako dotiče, primenite niskoalergijski losion za bebe bez mirisa. Sitne ružičaste kvržice, pelenski osip, pa i bubuljičice, takođe se mogu pojaviti. “Akne umeju da traju i nekoliko meseci”, kaže dr Jana.

7. Ne morate se zavući u kuću

“Vodite normalan život, a kad izlazite iz kuće koristite zdrav razum”, kaže dr Tolčer. Ne držite bebu na suncu, izbegavajte bolesne ljude (bez rođendanskih zabava!) i gužve u zatvorenim prostorima (kao što je tržni centar tokom praznika). “Naučite stariju braću i sestre da dodiruju bebi stopala umesto ruku i lica, što će sprečavati širenje infekcije”, dodaje on. Neka vaše starije dete bude „policajac za higijenu“, kaže dr Jana. Voleće da govori gostima: “Ne dirajte bebu pre nego što operete ruke”.

8. Beba mnogo plače–ona tako komunicira!

Beba će vam načinom oglašavanja staviti do znanja da je gladna, da joj je hladno, da ima prljave pelene ili da želi da je držite. Ovi rani “razgovori” mogu biti frustrirajući, ali budite sigurni da će vam olakšati da beba dobije ono što joj treba na vreme. Lori Mej iz Bordmana, Ohajo, i njen suprug brzo su naučili da čitaju signale gladi svoje bebe. Kao novi roditelji, koristili su alarm kako bi svaka dva sata budili Kartera za hranjenje. “Alarm nam, zapravo, nije trebao”, kaže ona. “Danas volimo da se tome smejemo.”

9. Novorođene bebe spavaju puno – ali ne dugo u jednom navratu

Prva tri meseca su „sloboda za sve“. Beba mora da jede svaka dva do tri sata, tako da se ni vi nećete naspavati. “Stvari postaju bolje”, uverava dr Altman. “Većina novorođenčadi može da spava od šest do osam sati do tri meseca života.” U međuvremenu, pokušajte da napravite dnevni i noćni raspored za bebu: tokom dana ne dozvolite da spava duže od tri sata, već je budite za hranjenje; noću je pustite da spava dokle god hoće, pošto je prethodno povratila težinu izgubljenu nakon rođenja.

10. Faza novorođenčeta je prolazna

Pod stresom ste, umorni i usamljeni? Da, ti prvi dani su teški, ali uskoro će oni biti iza vas. Barbara Evans iz Njujorka kaže: “Volela bih da sam znala koliko vreme brzo prolazi.” Mama Luele, 8 meseci, kaže: “Nisam napravila dovoljno slika niti beležaka!” Rebi Beloč, Šugarlend u Teksasu, deli svoje iskustvo: “Kod prvog deteta preterivala sam oko svake stvari, počev od menjanja pelena kad god bi beba plakala više nego obično. Uz moje drugo dete, samo sam uživala u tome daje držim, mirišem, ljubim i volim zajedno provedeno vreme.”

Izvor: parents.com

Prevod: Dragana Martinović/MamaKlik.rs

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime