10 stvari kod novorođenčadi o kojima ne treba da brinete

0
Foto: pixabay.com

Postoji mnogo stvari na koje treba obratiti pažnju nakon što se vaša beba rodi. Ipak, oko nekih stvari ne treba brinuti, one su sasvim prirodne i normalne.

Evo spiska stvari koje ne treba da vam zadaju brigu:

1. Dodirnuli ste meke tačke na bebinoj glavi

Uprkos upozorenjima da ne bi trebalo to da radite, nemojte da brinete ako dodirnete ovo područje bebine glave. Kada dodirnete meke tačke na glavi bebe, poznate kao fontanela, ne dodirujete njihov mozak. Pitate se šta onda dodirujete? Odgovor je – debelu, zaštitnu membranu. Meke tačke su napravljene da bi vaša beba mogla bezbedno da prođe kroz uski porođajni kanal. Ove meke tačke će se u toku prve godine života potpuno zatvoriti.

2. Bebina fontanela pulsira

Videli ste da se bebina fontanela pomera i pitate se što je to tako? Ono što vidite je normalno delovanje cirkulacionog sistema vaše bebe. Budući da fontanela pokriva područja lobanje gde kosti još nisu spojene, ovo područje je meko, a ispod nje se nalaze vene i arterije kroz koje struji krv vašeg mališana.

3. Vidite krv u peleni vaše devojčice

Tokom trudnoće, povećanje nivoa estrogena kod majke može da stimuliše matericu ženskog fetusa. U prvoj nedelji života nije neuobičajeno da materica devojčice ispusti malo krvi i ovo je sasvim normalna pojama. Takođe, krv u peleni može doći i putem bebine stolice – ako mama ima ranice ili ragade na grudima, beba dok sisa može da proguta i malo krvi. Ipak, ako ste zabrinuti zbog ove pojave, posavetujte se sa svojim padijatrom.

4. Uočite malu šupljinu na bebinim grudima

Opustite se – ovo nije srčani problem. Prema rečima stručnjaka, grudna kost je sastavljena iz tri dela. Uvlačenje koje vidite je najverovatnije donji deo, koji se kreće unazad. Kako vaša beba raste, mišići u grudima i stomaku će ga povući i ispraviti. Još pre toga, slojevi masti će pokriti ovaj normalni deo bebine anatomije.

5. Beba ima tečne stolice nakon svakog hranjenja

Dojene bebe mogu da kake nakon svakog sisanja, jer se majčino mleko brzo vari. Bebe koje se hrane adaptiranim formulama obično imaju manje učestalo pražnjenje creva. Ako vas brine zašto im je stolica tečna, to je samo zato što bebe jedu samo tečnu hranu.

6. Vaš mališan često štuca

Stručnjaci nisu sigurni zašto tek rođene bebe toliko štucaju. Neki tvrde da je uzrok štucanja neusaglašenost između mozga i dijafragme – abdominalnog mišića koji kontroliše disanje. Bez obzira na to šta je uzrok, štucanje predstavlja bezopasni deo bebinog odrastanja.

7. Beba često plače

Bebe imaju nezreli nervni sistem i lako se uznemire, što su samo dva razloga zbog kojih bebe proliju toliko mnogo suza. Takođe, plakanje je jedini način na koji beba može da vam saopšti svoje potrebe. Jednostavno rečeno, beba je „željna“ da plače, to je njen način komunikacije sa spoljnim svetom i način na koji saopštava da želi hranu, čistu pelenu ili – vašu blizinu.

8. Na bebinom licu se pojavljuju sitne bubuljice

Usled majčinskih hormona koji i dalje cirkulišu u njihovom telu, mnoge bebe imaju bubuljice, koje se obično javljaju od druge do osme nedelje života. To je bezopasno i zahteva samo blago čišćenje vodom. Nemojte da vas ova pojava uplaši, ona će brzo proći.

9. Vaša beba (devojčica ili dečak) ima otečene dojke 

Isti hormoni koji uzrokuju malo krvarenje iz materice bebe devojčice takođe mogu da utiču na oticanje dojki kod beba oba pola. Iznenađujuće? Da. Privremeno? Apsolutno. Ovo svakako ne treba da vas zabrine. Ipak, ako osećate potrebu, spomenite ovo pedijatru.

10. Vaša mališan često kija

Bebini nosići su mali, pa i mala količina sekreta može prouzrokovati kijanje. Vaše novorođenče je upravo izašlo iz vodene sredine u vašoj materici i veravatno će mu nosić biti bar malo zapušen, što može da prouzrokuje dosta kijanja. Osim ako kijanje ne prati gust, žuti sekret, što ukazuje na prehladu, kijanje proizrokovano drugim faktorima je samo faza koja će proći.

 

Izvor: Parents.com

Prevod: Dragana Martinović/MamaKlik.rs

 

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime