10 simptoma trudnoće koje možete da osetite i pre pozitivnog testa

0
Foto: pixabay.com

Naravno, ništa nije sigurno dok se ne potvrdi, ali ovo su neki rani simptomi koji mogu da sugerišu da su uzbudljive vesti možda na pomolu.

Iščekivanje dok vam kasni menstruacija, a još uvek je rano za kućni test može biti teško čak i za one najstrpljivije.

Često ovi dani dovode do toga da opsesivno analiziramo i najmanji simptom koji, u stvari, može biti i simptom da ćemo dobiti menstruaciju.

Dakle, koje simptome možete osetiti u prvim danima pre nego što test za trudnoću verovatno pokaže tačan rezultat? Za vas smo izdvojili 10 najčešćih ranih simptoma trudnoće.

1. Osetljive bradavice

Mnoge žene kažu da su im bradavice osetljive, a to je zbog povećanja hormona –  estrogena i progesterona. U ranoj trudnoći, vaše grudi će početi da dobijaju više masti i mlečnih kanala čija se veličina povećava, što može dodatno povećati osetljivost. Vaše bradavice će takođe postati tamnije, ali ovo se generalno dešava kasnije, a ne u prvih nekoliko nedelja.

Jedna mama je opisala da su je bradavice bolele i dok se tuširala, pa ako vam ovo zvuči poznato, možda ćete uskoro otkriti da ste trudni.

2. Implantacijsko krvarenje

Kada se blastocista implantira u zid materice, neke žene imaju oskudno krvarenje, pa greškom misle da je u pitanju menstruacija koja je poranila. Uglavnom ovo krvarenje ne treba da bude zabrinjavajuće.

3. Grčevi u donjem delu stomaka

Ovo može biti pomalo teško, ali i zbunjujuće jer takođe može da znači da ćete uskoro dobiti menstruaciju. Neke žene imaju slabe grčeve u prvim nedeljama ili čak mesecima od začeća. Može biti rezultat više faktora kao što su implantacija, širenje materice ili delovanje korpusne luteum ciste koja oslobađa progesteron dok posteljica ne dostigne oko 12 nedelja.

4. Ekstremni umor

Mnoge žene shvate da su trudne nakon što su zaspale sedeći u tri sata popodne. Ako ste prethodnih nekoliko večeri legli previše kasno, onda zanemarite ovo, ali ako ste u suprotnom dobro odmarali, a ipak se još uvek borite da ne zaspite bilo kad u toku dana, ovo je možda rani znak da ste trudni.

5. Mučnina

Mnoge trudnice imaju mučninu u prvim danima trudnoće, bilo u obliku suptilne slabosti i uznemirenosti u stomaku, ili u težim slučajevima koje prati povraćanje. Ovo je često pogoršano ujutru kad je želudac prazan, tako da, ako imate mučninu, pokušajte sa grickanjem nekoliko krekera da biste ublažili ovaj neprijatni osećaj. Kasnije, kad već saznate da ste trudne, mučnine mogu da se nastave do 4.meseca, ali ćete tad biti bezbrižnije jer su mučnine znak da je trudnoća vitalna.

6. Noćni odlasci u toalet

Kada ste u poslednjoj fazi trudnoće, vaša nerođena beba najverovatnije će vršiti pritisak na vašu bešiku, što izaziva potrebu da često piškite. Ali da li ste znali da to može biti i rani simptom trudnoće? Odmah od začeća, vaše telo će početi da se širi kako bi se prilagodilo malom čoveku koji će početi da raste, a ovo, zajedno sa hormonima trudnoće koja stvaraju veći protok krvi, često dovodi do toga da se budite noću kako biste ispraznili bešiku.

7. Opstipacija (zatvor)

Poznato je da hormon progesteron usporava rad creva, pa ovo može da bude problem za trudnice jer njihovo telo proizvodi više ovog hormona. Ako uzimate prenatalne vitamine koji sadrže gvožđe, to takođe doprinosi problemu zatvora. Da biste smanjile problem opstipacije, jedite hranu bogatu vlaknima i unosite mnogo vode!

8. Promene u osećanju ukusa

Neke žene kažu da su osećale promene u ukusima veoma rano u trudnoći. Dok neke trudnice kažu da su osećale ukus metala u ustima, druge osećaju promene u ukusima hrane ili čak povećanje količine pljuvačke. Može se desiti i često krvarenje desni dok perete zube, što je takođe povezano sa promenama u ustima.

Dakle, ako vam je odjednom odbojno da jedete čokoladu uveče ili vam je postalo muka od mirisa sveže kafe ujutru, možda ćete uskoro imati uzbudljive vesti.

9. Osećaj blage glavobolje ili vrtoglavice

Vrtoglavica i/ili glavobolja takođe mogu biti rezultat jutarnje mučnine, ali čak i ako ne osećate mučninu, osećaj glavobolje ili vrtoglavice može biti znak da ste trudni. Smatra se da je ovo povezano sa povećanim snabdevanjem krvi i promenama u cirkulacionom sistemu, ili čak sa mogućim niskim šećerom u ranim fazama trudnoće.

Jedite manje, ali češće obroke i oblačite se u komotniju odeću ako ste skloni vrtoglavici.

10. Promene raspoloženja

Mnoge žene doživljavaju promene raspoloženja u ranoj trudnoći. Opet, promena nivoa hormona je kriva za činjenicu da plačete zbog fudbalske utakmice petkom uveče ili ste ljuti zbog TV emisije o kuvanju.

Naravno, mnogi od ovih simptoma se smatraju “normalnim” za mnoge žene, ali ako osećate više ovih simptoma, možda bi trebalo da uradite test na trudnoću.

 

Izvor: kidspot.com.au

Prevod: Dragana Martinović/MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime