10 razloga zašto je najbolje odrastati uz rođake

0
Foto: pixabay.com

„Ima nečeg posebnog u tome dok gledam kako se moja deca igraju sa decom moje sestre. I zaista mi je toplo oko srca kada moja ćerka ponosno kaže da su njeni rođaci njeni najrođeniji bata i seka.

Dok gledam svoje kćerke kako se igraju sa mojim sestrićem i sestričinom – shvatam da se igraju na isti način kao i moja sestra i ja dok smo bile male. I to je zaista čarobno! Naša deca rastu zajedno kao rođaci, ali ponekad se čini da su više od toga! Oni se prepiru, nekad se tuku, tužakaju. Posle se grle, šminkaju, štite jedni druge. Iako ne žive u istoj kući, oni su zaista prava porodica.

Osećam se zaista srećom što moja deca odrastaju blizu moje sestre i njene dece. Posmatram odnose koje su naša deca izgradila, gledam kako se menjaju i razvijaju tokom godina. Nadam se da uvek biti bliski, baš kao što je moja sestra meni najbolja prijateljica svih ovih godina.

Rođaci su pravi poklon, a evo i zašto:

1. Jedni drugima su prvi najbolji prijatelji
Naravno, ako imate braće i sestara, i oni su dovoljni, ali rođaci su kao braća i sestre koji te ne uznemiravaju baš svaki dan. Moja deca i njihovi rođaci su prijatelji od trenutka kad se rodilo drugo dete u našoj porodici. Novi rođaci koji se rađaju u porodici biće “uvedeni u naš klub”.

Zbog toga se smejem kada razmišljam o svim smešnim uspomena iz detinjstva i pričama koje će podeliti u godinama koje dolaze – to često nemate sa bilo kojim prijateljem.

2. Štite jedni druge
Oni mogu da se bore i raspravljaju, imaju rivalstvo rođaka. Vole da se zadirkuju i ukradu posebnu igračku kojom se neko igra. Ali oni i štite i brane jedni druge kada je to potrebno. Tako je lepo videti ove trenutke zaštite koji balansiraju one trenutke prepiranja.

Znam da će jedni drugima „čuvati leđa“ – zauvek.

3. Oni “shvataju”
Oni su iz iste porodice i shvataju odakle dolaze. Kada budu stariji, moći će da se smeju i šale zbog specifičnih disfunkcionalnih aspekata naše porodice. Lepo je znati da će imati nekoga kome mogu da se povere i ko će ih razumeti, jer je odrastao kao on.

Oni su prijatelji koji mogu da dele porodične proslave sa nekim, venčanja ili slavlja povodom prinove. Imaju iste bake i dede sa kojima zajedno provode vreme.

4. Uvek će imati sa kim da se druže na porodičnim okupljanjima
Isto je i tokom praznika i na porodičnim odmorima. Kada se zasite igranja sa svojom rođenom braćom i sestrama, uvek će biti još jedna opcija. A ako imaju puno rođaka, onda će imati puno opcija!

I ne zaboravimo kako je ovo korisno i za roditelje. Kada se klinci mogu zabaviti, onda mame i tate mogu dobiti toliko potrebno (i zasluženo) vreme opuštanja.

 5. Vole jedni druge bezuslovno
Oni su krvno srodstvo – njihova povezanost je jaka i neraskidiva. Možda odu na razne strane, ali ljubav koju oni dele je iskrena i prava. Moja deca žive na manje od deset minuta od svojih jedinih rođaka, ali će biti još braće i sestara koji će se roditi. Rođaci koji žive satima i satima daleko će takođe voleti jedni druge jer su porodica. A porodica je najvažnija!

Čak i kad odrastu, ako se odvoje, uvek će biti međusobnog razumevanja i verujem da će učiniti sve jedni za druge!

6. Uvek će imati nekoga kome mogu da „otvore dušu“
Budimo realni: naša deca će se jednog dana žaliti na to kako smo ostarili i postali dosadni. Otvoriće dušu svojoj braći i sestrama, ali i svojim rođacima. Sigurno da me ova činjenica čini malo nervoznom, ali  takođe me čini i srećnom što znam da će uvek imati nekoga ko to shvata jer znaju odakle potiču.

7. Lakše je planirati sa njima
Moji rođaci su me videli u mom najboljem i apsolutno najgorem izdanju. Moja sestra i ja znamo u šta se upuštamo kada planiramo. Ako kasnimo (ja, obično) ili moramo da otkažemo – razumemo jedna drugu bez osude, nezadovoljstva ili bilo kakvih loših osećanja. Tako je kako je i mi to potpuno shvatamo. Ako se pojavim u trenerci i prljave kose, ona ne razmišlja o tome – a ni ja. Ako nam samo treba negde da odemo, uvek znamo da možemo da odemo kod tetke Megi i zabavimo se.

Poenta je – naša deca uvek imaju nekoga sa kojim se lako mogu igrati, a mi uvek znamo sa kim je lepo otići na more. Odlično je za njih i odlično za nas!

8. Spavanje van kuće je lakše
Tvoji roditelji neće biti toliko nervozni kada te pošalju na spavanje u kuću rođaka. Sećam se svih spavanja koje sam imala kod rođaka sa kojima sam odrastala. Sve zavere na porodičnim skupovima – U čijoj bi kući trebalo da ostanemo? Misliš da će tvoja mama da pristane? Kada da ih pitamo? Naša deca još nisu spavala jedni kod drugih, ali već se smejem pri samoj pomisli kako će to izgledati.

9. Dele i nasleđuju garderobu
Moje kćerke su dobijale izuzetne stvari od svojih starijih rođaka – što je uzbudljivo za njih i stvarno korisno za mene. I ja ću prosleđivati garderobu mojih kćerki mlađim rođacima. Ako vam nešto treba, neko to obično ima! I na kraju, oni će i sami pozajmljivati odeću iz ormara jedni od drugih kad budu krenuli da izlaze i modiraju se.

10. Odani su
Rođaci će imati prijatelje za ceo život. Kao braća i sestre su povezani zato što smo porodica. Uvek ćemo biti tu jedni za druge i to je nešto zaista posebno!

 

Izvor: Mother.ly

Prevod: Dragana Martinović

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime