10 prelepih starosrpskih muških imena

1
Foto: pixabay.com

Saznali ste da čekate sina i verovatno sada razmišljate o imenima, bez obzira na to koliko još vremena ima do porođaja. Smišljanje imena za bebu je uvek zabavno!
Ovoga puta smo za vas izdvojili deset lepih starosrpskih imena koja ponovo postaju sve popularnija. Ukoliko ne volite internacionalna imena, nego ste više poklonik tradicije, možda vas baš neko od ovih imena osvoji.

Vid 

Ime Vid je latinskog porekla, a izvedeno je od reči “vita”, što znači “život”. Ime se veoma rasprostranilo u raznim oblicima posle srednjeg veka u čast svetog Vida koji je jedan od najznačajnijih ranohrišćanskih svetitelja. Postoji tumačenje i da je ime izvedeno od starogermanskog “vidu” što znači “drvo”, “šuma”, ili od starogermanskog “vitus” što znači “voljan”. Takođe postoji tumačenje da je ime hipokoristik (ime od milja, varijanta imena) od Vidosаv, odnosno da je ime Vid nastalo od glagola videti.

Gavrilo

Gavrilo je biblijsko ime. Primili smo ga preko grčkog iz starohebrejskog “gabriel” u značenju “snažan, jak, moćan čovek”. U Bibliji to je ime drugog od sedmorice arhanđela, “zaduženog” za saopštavanje božjih poruka smrtnicima. Iz judaizma je ovaj arhangel prešao u hrišćanstvo, pa je njegovo ime preko kalendara postalo poznato i popularno u skoro svim evropskim i bliskoistočnim jezicima. Preuzeo ga je i islam u arapskoj varijatni Gabrail – Džebrail. Od ovog imena izvedena su imena Gavra, Gavrila, Gavrilka, Gavro i Gaja.

Jeremija

Ime potiče iz starohebrejskog “yirmayahu” od osnove sa značenjem “uzdizati, bacati” + “Jehova (bog)”. Ime je biblijskog proroka – autora Jerimijade i u raznim varijantama je zastupljeno širom hrišćanskog sveta od najstarijih vremena do danas. Kalendarsko je ime, kod nas se Sv. prorok Jeremija proslavlja 14. maja po novom kalendaru.

Jevrem 

Jevrem je biblijsko ime. Izvodi poreklo iz starohebrejskog “efrayim” u značenju “plodan”. U latinskom se javlja kao Ephraim, a u grčkom kao Ephrem. U raznim varijantama zastupljeno je u većini evropskih naroda od najstarijih vremena do danas.

Jordan

Jordan je takođe biblijsko ime. Naziv svete reke s Bliskog istoka uzet je za lično ime. Jordan srećemo i na hebrejskom i na arapskom jeziku (hebrejski: nehar hayarden, arapski: nahr al-urdun). U hrišćanskoj mitologiji to je “sveta reka” u kojoj je kršten Isus. Rasprostranjeno je širom hrišćanskog sveta od najstarijih vremena do danas. Od ovog imena izvedeno je ime Jordanka. Istoimeno prezime je poznato u Evropi, dok se kod nas koristi samo kao ime.

Joakim

Joakim je takođe biblijsko ime. Izvodi poreklo iz starohebrejskog “ueho-uaqim” u značenju “bog je postavio, bog je utvrdio, bog podiže”. Biblijsko je ime oca Marije Bogorodice. Od ovog imena izvedena su imena Aćim i Jaćim.

Najdan

Staro srpsko zaštitno ime nastalo od korena reči “nađen”, tj. starog glagola “najden”. Nekada je bio običaj da se dete ostavi na putu, obično na raskrsnici, i da bude tu nađeno, te da se tako prekine sa bolestima i umiranjem u porodici. Slučajni prolaznik bio onda bio kum i krstio bi dete, a detetu se davalo ime Najdan, Najden ili Vuk.

Rastko

Ime Rastko je staro srpsko ime. Izvodi poreklo od osnove “rasti”. Pretpostavlja se da je u dalekoj prošlosti izvedeno od imena Rastislav. Iz prošlosti najpoznatiji nosilac je Sveti Sava, najmlađi Nemanjin sin, kome je ovo bilo lično ime pre nego što se zamonašio. Tokom kasnijih vekova bilo je veoma skromno zastupljeno u narodu. Postoji mišljenje nekih etimologa da je izvedeno od imena Gerasim. Od ovog imena izvedeno je žensko ime Rastka.

Tešan

Dok je većina navedenih imena biblijskog porekla ili poreklom iz drugih jezika, ime Tešan je poreklom iz našeg jezika. Ovo ime je nastalo u narodu spajanjem reči “tešiti” i reči “mir”, u prenesenom značenju da bude “miran, utešan”. Od ovog imena je izvedeno žensko ime Tešana. Verovatno najpoznatiji Tešan u našem narodu je Tešan Podrugović, slepi guslar od kojeg je Vuk Karadžić zapisivao pesme.

Trifun

Ime Trifun je grčkog porekla i izvedeno je od reči “Tryphonos” – koji živi u raskoši, onаj koji voli zаdovoljstvo i veselje. Ime je hrišćanskog svetitelja. U pravoslavnoj crkvi praznuje se 14. februara po novom, odnosno 1. februara po starom kalendaru.

Ime koje odaberete za svoje dete će ga pratiti čitavog života. Dok neki roditelji više vole moderna ili internacionalna imena, drugima su lepša stara, tradicionalna srpska imena. U svakom slučaju, ime koje ćete odabrati za svoju bebu je vaš izbor, tako da je najvažnije da se vama dopada.

 

Dragana Martinović/MamaKlik.rs

 

 

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime