10 čudesnih činjenica o trudnoći

0
Foto: flickr.com

Tokom devet meseci u vašem stomaku događaju se neverovatne stvari. U vama raste novi život, a sama ta činjenica je čudesna, ali ima još mnogo neverovatnih stvari u vezi sa trudnoćom. Ovo su samo neke od njih:

  
1. Vaša materica naraste do 500 puta
Žensko telo je zaista neverovatno. Jeste li znali da se materica poveća do 500 puta tokom trudnoće? Nakon porođaja, postepeno se vraća u svoju prvobitnu veličinu i  dobija svoju osnovnu težinu.
2. Stopala mogu da vam porastu
Hormon relaksin ne samo da opušta ligamente karlice, već i vaših stopala. Uz povećanu telesnu težinu tokom trudnoće, rezultat može biti rast vaših stopala u širinu i dužinu. Većini trudnica se veličina stopala vrati nakon porođaja, a nekima stopala ostanu povećane za pola broja ili čak ceo broj.
3. Kosti postaju mekše
Kako bi se pripremilo za porođaj, vaše telo luči hormon relaksin koji omekšava matericu koja postaje rastegljivija, ali osim nje omekšava i karlicu i ligamente. Zahvaljujući njemu, bebi je olakšan prolazak kroz karlicu tokom porođaja.
4. Vaše čulo mirisa se izoštrava
Zbog visokih nivoa hormona estrogena i humanog korionskog gonadotropina (HCG), hormona koji posteljica proizvodi, vaše čulo mirisa postaje veoma osetljivo. Zbog toga vam određeni mirisi mogu zasmetati, pogotovo mirisi hrane.
 
5. Budi se želja za određenom hranom
Mnoge trudnice postanu željne određene vrste hrane kao i čudnih kombinacija – fenomen koji do danas nije objašnjen. Novija istraživanja pokazuju da želja za određenom hranom može značiti da vašoj bebi nedostaju određeni nutrijenti.
6. Beba prva dobija vitamine i nutrijente
Sve nutrijente i vitamine iz vaše hrane prvo dobija beba preko posteljice, a zatim se oni prenose na vas. Čak i da preskočite obrok, vaša beba će dobiti nutrijente iz vašeg organizma, ali to znači da vi morate redovno i zdravo jesti, kako vaš organizam ne bi bio u manjku.
7. Vaš partner oseća simptome trudnoće
Couvade sindrom ili “muška” trudnoća predstavlja pojavu objašnjenu u medicini, kada partner “saoseća” sa ženinom trudničkim simptomima od početka do kraja trudnoće. Ovakvi slučajevi su zabeleženi širom sveta, a postojali su primeri da su muškarci pokazivali čak i znakove jutarnje mučnine, imali blago povećanja telesne težine, bolove u leđima ili žudnju za konzumiranjem baš određene hrane.
8. Bebine ćelije ostaju u vašem organizmu
Tokom trudnoće, ćelije bebe dolaze u mamin organizam, a nakon rođenja bebe, one zauvek ostaju tu, potvrdili su naulnici. Nije li to sjajno, vaša beba je zaista, i medicinski, uvek deo vas.
9. Vaše srce raste
Vaše srce se zaista poveća tokom trudnoće. Više radi i kuca brže zbog povećanog volumena krvi u vašem telu. Volumen krvi se poveća za 40 do 50 posto.
10. Kosa postaje bujnija

Mmnogi će vam reći da tokom trudnoče imate lepšu i bujniju kosu, a to je zapravo i istina. Veći nivo hormona estrogena sprečavaju uobičajeno opadanje kose, a ako koristite prenatalne vitamine, oni takođe mogu doprineti njenom sjaju.

Izvor: Index.hr

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime