10 činjenica nakon porođaja koje se retko spominju

0
Foto: pixabay.com

U prvim satima i danima nakon porođaja najčešće se priča o bebi, njenim merama, kilaži, razvoju… No, malo se govori o mama i maminom telu. Zbog toga vam donosimo 10 činjenica nakon porođaja koje mnoge trudnice ne znaju…

1. Nakon porođaja možete biti vrlo umorne

Bez obzira na to da li je vaš porođaj trajao kratko, ili ste imali trudove satima, nakon porođaja možete osećati veliki umor. Iako će hormoni i adrenalin u prvi mah odraditi svoje i učiniti da se osećate srećno i ushićeno nakon što rodite bebu, u danima koji budu dolazili sasvim je normalno da osećate pospanost ili da budete malaksali.

2. Moguće je da ne osetite odmah povezanost s bebom

Mnogi očekuju čaroliju pri prvom dodiru sa svojom bebom. No, to najčešće ne bude tako. Umor, uzbuđenje i hormoni čine svoje i sasvim je normalno ako ne osetite odmah magičnu povezanost . Najčešće se desi da tek nakon nekoliko sati u potpunosti postanete svesni da je vaše maleno čudo došlo na svet.

3. Kontrakcije materice nakon porođaja

Nakon što rodite bebu, i dalje ćete imati kontrakcije koje se nastavljaju kako bi posteljica izašla iz vašeg tela. Ovaj proces može da bude vrlo bolan. Takođe, kada beba počne da sisa, u telu se luče hormini koji stvaraju kontrakcije materice i doprinose da se ona što pre povuče i vrati na svoje mesto. Verovatno ćete prilikom prvih podoja, osim u grudima, osećati i bolove u stomaku. Zbog ovoga vam dojenje možda bude dodatno bolno.

4. Vaginalno krvarenje javlja se i nakon carskog reza

Većina žena je iznenađena kada im nakon porođaja carskim rezom nastupi krvarenje. Obično nije obilno kao nakon vaginalnog porođaja, ali može da traje jednako dugo, oko 4-6 nedelja.

5. Beba želi sve vreme da sisa i bude u blizini majke

Sasvim je normalno da beba ima potrebu „vući“ celo vreme. Nekada podoji mogu da traju satima, ali da beba ne sisa aktivno sve vreme, nego da jedno određeno vreme i “navlači” mleko u dojku. Najbolji i najučinkovitiji način da uspostavite dojenje jeste da dozvolite bebi da što duže da bude na dojci. Što češće beba sisa, to će se više mleka u grudima stvarati.

6. Verovatno ćete se jako znojiti

Zbog napora, ali i hormona koji još uvijek divljaju moguće je prekomerno znojenje. Imajte kraj sebe vlažne maramice i rezervne spavaćice ako želite da obučete nešto suvo, i priuštite sebi tuširanje kad god vam vaše stanje i beba to dozvole.

7. I dalje ćete izgledati trudno

Nije realno očekivati da ćete izaći iz bolnice sa telom supermodela. Većina žena se šokira koliko je velik stomak nakon porođaja. Materica će se postepeno, u narednim danima vraćati u svoje prvobitno stanje, a koži na stomaku će trebati nešto više vremeda da se zategne.

8. Moguće je da dobijete na kilaži i dok dojite


Mit je da od dojenja sve žene mršave. Tačno je da dojenje troši oko 500 kalorija po danu, ali to kod nekih žena, u kombinaciji sa hormonima, budi neopisivu želju za hranom. Mame zbog umora i nemogućnosti spremanja hrane često posežu za brzom hranom, pecivima ili slatkišima i vrlo je čest slučaj da se ugoje, čak iako doje svoju bebu.

9. Bebina glava će imati čudan oblik

Oblik bebine glave formiraće se narednih nekoliko godina, ali već nakon nekoliko minuta će početi poprimati pravilan oblik. Kosti bebine lobanje nisu srasle kako bi glava, koja je ujedno i najveća, mogla da prođe kroz porođajni kanal, pa zbog toga njena glava može imati čudan, kupasti oblik.

10. Iako će vam se oči sklapati, nećete moći prestati da gledate u dete

Ne postoji dovoljno snažan umor koji bi oči majke odvojio od njene bebe. Posmatraćete koliko kose ima, kakve oči, uspoređivati bebu s partnerom i pričati, pevati i tepati…

MamaKlik.rs/Index.hr

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime